Studere Creative Writing eller Digital Film and TV Production i England

Lurer du på hvordan det er å studere Creative Writing eller Digital Film and TV Production i England? Hedda Estensen har gjort begge deler.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Vi har snakket med Hedda Estensen som studerte Digital Film and TV Production i England 2009-2011. Hun forteller om en travel hverdag fylt av spennende filmprosjekter.

Etter noen år som student i London og York er 25 år gamle Hedda Estensen på god vei mot drømmen om å bli filmregissør.

Allerede fra ungdomsskolen har Hedda hatt en litt annerledes skolehverdag – hun gikk på skole i Belgia i tre år, inkludert ett år av videregående, og trivdes godt i et internasjonalt miljø. Siden har drømmen alltid vært å studere i utlandet. I 2009 flyttet hun til London for å realisere drømmen, og tok treårig bachelor i Creative Writing ved University of Roehampton.

Kreativ skriving i London 

”Første året med Creative Writing lærer man ’life writing’, hvor man henter inspirasjon til dikt og noveller fra virkelige hendelser, i tillegg til journalistikk. Vi hadde også litt screenwriting, hvor man skriver filmmanus. Andre året kan man velge mellom mange forskjellige fag, og da valgte jeg så mye screenwriting som mulig. Tredje året hadde vi graphic narratives, som vil si tegneserier og lignende. Jeg fokuserte mye på visuell skriving. Vi hadde også profesjonelle skribenter fra alle mulige områder på besøk, som holdt foredrag for oss om alt fra hvordan det er å skrive manus til film og TV, til hvordan man skal klare å leve av det.” 

Fra London til York og Digital Film & TV-production

Hedda har alltid hatt lyst å studere og jobbe med noe kreativt. ”Jeg ville studere noe kreativt, ikke juss eller medisin. Man må spille på de strengene man har.”

”Det beste med studiene er når du møter folk som ser et potensiale i deg. Jeg hadde en lærer som motiverte meg veldig til å gå for det jeg ville. Hun sa at jeg hadde det som trengtes for å bli regissør, og det motiverte meg til å søke studieplass ved University of York etter å ha fullført bacheloren i Creative Writing. Det er vanskelig å komme inn, men om man jobber hardt kan man klare det.”

Nå holder Hedda på med mastergrad i Digital Film and TV Production ved University of York. Her kreves det ikke at man har bakgrunn innenfor film, men man må sende inn en søknad, gjerne med en portefølje av hva man har gjort før. Her kom Heddas bachelor i Creative Writing godt med, og hun sendte inn det beste hun hadde skrevet fra årene som bachelorstudent ved Roehampton. Hun var også forberedt på at dette kom til å bli et travelt år med mye hard jobbing.

”I Digital Film and TV-Production lærer vi det samme som bachelorstudentene i dette faget lærer, men over kortere tid. Vi må hoppe rett inn i det, så dette er på en måte intensivversjonen. De som tar bachelor har mange små prosjekter i løpet av de tre årene, mens vi har ett lengre prosjekt som vi jobber med i flere måneder.”

”Vi har måttet lage et helt prosjekt selv, og vi lærer av å prøve og feile. Det er litt skummelt, men du må tørre å gjøre feil og ikke la det knekke deg.”

Detaljer om kurset

 • Type: Undergraduate BA Single Honours BA/BSc Combined Honours
 • Varighet: 3 år for fulltidsstudier og 5-7 år for deltidsstudier
 • Kostnad: £8500 (pris riktig for UK/EU studenter for 2013)
 • Inngangspoeng: 280 Poeng

Noe for deg?

Om du, som Hedda, er kreativ og liker å se et produkt bli til, kan filmstudier være det riktige valget for deg.

Det er tre linjer på masterstudiet ved University of York; Digital Film and TV Production, Post Production with Visual Effects og Post Production with Sound Design. Studentene er avhengige av hverandre og det er mye samarbeid på tvers av linjene.

”Det er en vanskelig industri å komme seg inn i, men om man er målbevisst og  jobber hardt, kan man klare det. Det er nok best å jobbe seg oppover, og komme innenfor ved å for eksempel jobbe som production assistant. Det er mye man kan bli av å studere Digital Film and TV Production, så det er lurt å spesialisere seg innen et bestemt område.”

Hedda mener det er viktig å tenke framover om man velger en slik studieretning. ”Når jeg er ferdig her skal jeg prøve å finne meg en jobb i London og komme meg inn i filmindustrien.”

Heddas tips til andre som vil studere Digital Film and TV Production:

 • Det er viktig å finne ut om du vil ta bachelor eller mastergrad. Det er stor forskjell – master er veldig intensivt, så man må ha energi til å gi jernet hele veien.
 • Hvis du skal studere dette, tenk igjennom hva du har mest lyst til å studere - film eller TV? Finn ut hvilken skole som er best for det enkelte. Her på University of York har det vært mer fokus på film enn TV.
 • Finn ut hvordan undervisningen er ved de ulike universitetene. Undervisningen varierer fra universitet til universitet, så ta kontakt med dem personlig og spør dem hvordan de underviser, hva de forventer av deg, hva du eventuelt bør kunne fra før, og om du trenger å ha noe utstyr selv. University of York har svært høy kvalitet på både utstyret og fasilitetene, men det er viktig å ikke bare tenke på dette, og heller sette godt inn i hvordan undervisningen faktisk er.
 • Prisene varierer også fra universitet til universitet, men det koster også penger å studere film og tv-produksjon i Norge. Generelt er filmstudier veldig gode i Storbritannia.
 • Man må tenke litt fremover – det er ikke garantert at man får seg jobb med en gang. Det finnes jo jobber, men det er mest enkeltprosjekter, så det kan være vanskelig å få en fast jobb.
 • Man kan få god hjelp av organisasjonen Across the Pond når man skal søke studieplass i Storbritannia.
 • Benytt alle muligheter til erfaring, transferrable skills. selv ser jeg en link mellom writer, director og actor da alle tre må kunne jobbe med characterisation, og har spilt i en del mindre prosjekter (musikkvideo spilt inn i oktober, kortfilm i juli). som regissør er det også veldig nyttig å se hvordan produksjonen er fra synspunktet til de som er foran kamera og man kan lære my av å jobbe med andre på den måten