National Insurance Number (NI Number)

Hva er National Insurance (NI)? Det er noe alle som jobber i England betaler til staten for å kunne nyte en del ytelser. Man må til et kort intervju og er "plankekjøring" for oss nordmenn som har alt i orden av papirer og kan språket ganske greit.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Hvis du skal jobbe i London, eller oppholde deg her over en lengere periode, så må du skaffe deg et såkalt NI-nummer. Men hvor, når og hvordan lurer du kanskje på? Her kan du finne svarene på dette i tillegg til litt mer informasjon om når du skal søke.

Må jeg ha NI-nummer før jeg søker på jobb?

Nei, er det korte svaret, de fleste arbeidsgivere godtar din søknad så lenge du har norsk statsborgerskap, og at du har eller skal søke på NI nummer så snart du er på plass.

Hvis du skal søke på jobber i hovedstaden, eller i England generelt, så kan du fort legge merke til at det gjerne står i stillingsannonsen at det kreves gyldig NI nummer, eller rett til å jobbe i Storbritannia. Vi som kommer fra Norge har rett til å bo og jobbe i London (

Du kan kun søke etter du har ankommet London.

Hvordan søker jeg?

Job Centre Plus NI avd.:

 +44 (0)345 600 0643

 08:00 - 18:00 (man-fre)

Det du må gjøre når du er på plass, eller før du reiser til London er å ringe til Job Centre Plus på telefon 0845 600 0643, der vil du få opplest forskjellige valg, og du velger National Insurance Number. Du vil da få innkallelse til et "intervju" som en del av selve søknadsprosessen. 

Hvordan fungerer selve intervjuet?

Når jeg hadde mitt "intervju", spurte de kun om hvem jeg er, hvor lenge jeg hadde tenkt å være her, hva jeg skal gjøre/jobbe med og slike ting. Jeg var veldig nervøs før jeg gikk inn, men det hele viste seg å være veldig hyggelig, og absolutt ikke noe å være nervøs eller bekymre seg for.

Knut Henriksen om National Insurance Intervjuet

Dette er stortsett en prosess hvor du beviser at du er den du utgir deg for å være osv. Er absolutt ingenting å være redd eller nervøs for.

Det kan ta litt tid med venting med selve prosessen, så man må nesten sette av en hel dag til intervjuet.

Hva må man ta med seg?

Når man får informasjonen om sted og tid for national insurance number møtet, så vil du få informasjon om hva du trenger. Men det som er vanlig er å ta med to gyldige legitimasjon, dette kan være:

  • Pass (Nødvendig)
  • Norsk Bankkort
  • Førerkort
  • Statsborgerskort (Eksisterer det i Norge??)
  • Fødsels/adopsjonsattest

Hvor lang tid tar det å skaffe et NI nummer?

2 - 4 uker

Det kan ta litt tid fra man melder seg inn til å få selve intervjuet, og det tar bortimot 2-4 uker etter dette til du får tilsendt papirer med ditt nummer. Men som nevnt tidligere, de fleste arbeidsgivere har forståelse for dette, og skaper vanligvis ikke noen problemer for jobbsøking eller utbetaling av lønn.

Har du noen erfaringer?

Vi og alle andre som bruker disse sidene vil bli super glade hvis du vil legge igjen en liten kommentar om din erfaring om dette!