Praktiske ting til før/etter flyttingen

Det er en del som skal og må ordnes før man setter seg på flyet fra Norge til London, her har vi satt sammen en liten oversikt over hva man bør ordne så snart man har bestemt seg for å flytte.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Hvis du er kommet så langt at du faktisk skal flytte til London så er det en del du kan forberede allerede før du setter deg på flyet, eller rett etter du har kommet hit.

Ting du kan forberede før du reiser

Det er faktisk en del ting du kan og bør fikse før du pakker sekken og kommer til London, i tillegg er det en del papirer som du må huske å ta med deg for å gjøre overgangen så enkel som mulig.

  • National Insurance Number - er noe alle må ha hvis man skal jobbe i Storbritannia. Man må inn til et "intervju" når man søker på dette, men du kan bestille time til dette før du flytter hit hvis du allerede har bekreftet bosted/jobb, slik at ventetiden blir litt kortere. Det er ikke nødvendig å ha dette når du søker på jobb, og de fleste godtar at man ikke har fått sitt personlige nummer i det man starter i ny jobb, så fremst man har bestilt time og har startet prosessen.
  • Har du funnet sted å bo? Vi har laget en liste over de mest brukte nettstedene for både korttids- og langtidsleie av leiligheter
  • Viktige dokumenter - det er en del papirer som du må ta med når du flytter, dette inkluderer blant annet siste original kontoutskrift (utskrift fra nettbank godtas som regel ikke), referanser fra tidligere arbeidsgivere (helst oversattt til Engelsk), studentbevis og papirer fra Lånekassen hvis du skal studere.
  • ID/bevis er nødvendig for mye av det praktiske man må gjøre når man flytter til London, hvor du i tillegg til Pass må kunne vise et annet bevis. Dette kan være førerkort, fødselsattest eller annet id-kort/bevis med bilde.
  • Brunost, snus, adaptere osv. Det er en del ting som du kan/bør ta med fra Norge, eller ordne umiddelbart etter du ankommer. Det er en del matvarer og snop som lørdagskosen ikke blir det samme uten. Hvis du har kjøpt dine elektroniske duppeditter i Norge, da trenger du adaptere, og det lønner seg å kjøpe disse før du reiser slik at du kan ladde mobilen/laptoppen når det trengs, uten å måtte reise halve byen rundt for å finne noen. Snus selges ikke i London, så dette må fikses før du kommer, det er lov å ta med så mye man vil til personlig bruk (når denne artikkelen skrives, men verdt å sjekke med tollvesenet før du skal kjøpe).

Ting du kan ordne etter du ankommet

Det kan være en god ide å sette av noen dager med å gjøre de praktiske tingene når du har ankommet i ditt nye hjem, da det kan ta en del tid.

  • Bekreftelse på adresse - er noe som du raskt kommer til å oppdage at du trenger når du skal åpne bankkonto, forskjellige abonnement osv. Vanlige dokumenter som vanligvis godtas er council tax regning, leiekontrakt, en tidligere abonnements-regning (fasttelefon osv).
  • Åpne bankkonto - Man må ha gyldig bankkonto hvis man skal jobbe i Storbritannia og London, men hvis man derimot skal studere her, så kan det være nok å fortsatt bruke din norske bank. Hvis du ønsker å bruke din norske bank, så må du sjekke kostnaded ved bruk av minibanker i utlandet og overførsler til utenlandske kontoer (husleie, mobil-abonnement osv.).
  • Registrere deg hos din lokale fastlege - er viktig uansett hva du skal gjøre når du kommer hit, og det er gratis å registere seg i tillegg til at kostnadene er bortimot de samme som hjemme i Norge ved bruk av din lege. Å registrere seg er veldig raskt og enkelt, hvor man får NHS nummer og bekreftelse etter en liten uke etter at man har registrert seg.

Bildegalleri