Flytte til London
alt man trenger før og etter man har flyttet

Det er en del å ordne ved flytting til storbyen, og en del kan fikses både før eller etter man har flyttet til London - du kan spare mye tid og penger med å gjøre litt forarbeid.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Tid og penger er noe som det fort går mye av ved flytting, spesielt til et nytt land, vi har tipsene for å gjøre dette på best mulig måte, her vil du blant annet finne informasjon om flyttekostnader og forskjeller på London og Norge.

Hva skal/kan man gjøre her?

De aller fleste vet og forstår at det er utrolig mye man kan gjøre i London, men hvis man skal flytte til storbyen er det gjerne av en grunn, de vanligste årsakene er for å studere eller jobbe, men det er også veldig populært for å ta ett "fri år" hvor man vil oppleve byen på nært hold mens man følger sitt favoritt fotball-lag eller vil forbedre engelsken.

5 vanligste spørsmål vi får fra nordmenn som skal / vil flytte til London

(Det er mulig å stille oss spørsmål direkte på facebook eller ved å sende en epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og vi svarer så godt vi kan innen veldig kort tid.)

Det er enorme forskjeller på enkelte områder, men mye er faktisk det samme eller man kan finne alternativer som er like.

1. Hvor mye koster det å ta med flyttelass til London?

En god pekepinn er rundt 500kr per boks på rudnt 20kg, men...

det kommer selvfølgelig ann på om det er snakk om midlertidig eller permanent flytting. Hvis man skal studere, så kan det holde med å betale for overvekt på flyplassen. Derimot, hvis du skal ha med et helt flyttelass kan det være lurt å kun ta med seg det man absolutt trenger, og heller selge/kjøpe det man kan avse, for flyttebil kan fort komme på rundt 50 000kr fra de sentrale delene av Norge.

2. Hvor er det best å lete etter leiligheter?

Hvis man ikke allerede har sted å bo (via skolen/jobben) er det samme framgangsmåte som hjemme i Norge med at man må benytte enten et byrå eller finne privat. Det er fordeler og ulemper med begge alternativene. I tillegg har vi en egen kategori om det å bo i London, det være enten å leie leilighet/hybel eller dele i bofelleskap, i tillegg til dette så kan det være et godt tips å legge inn en notat på facebook-wallen vår, da det ofte er andre norske som skal flytte og skal leie ut sin leilighet enten midlertidig eller permanent.

3. Er det noe jeg kan/bør/må ordne før flyttingen?

Det kommer litt ann på hvor lenge man skal bo og hva man skal gjøre. 

For deg som skal studere

Vi regner med at du allerede har søkt/kommet inn på et av de mange universitetene i London og i tillegg har søkt på støtte fra lånekassen hvis dette er relevant. Når det kommer til å ordne sted å bo, har hvert universitet et vist antall rom på campus eller tilhørende steder hvor det er mulig å søke på bosted. Hvis dette ikke frister eller man ikke har fått det igjennom der kan man enten leie hybel selv (blir fort litt for dyrt alene) eller flytte inn i et bofellesskap (disse kan man som regel finne på facebookgruppene til Nordmenn i London, ANSA, norske samfunn til universitetene eller via skolens nettsider.

I tilllegg bør man passe på å ha med alle dokumenter som kreves til skolen og studielånet/stipendet. Her er det viktig å tenke på at man som regel må ha med original dokumenter.

For deg som skal jobbe

Hvis man allerede har ordnet seg jobb er det vanskeligste allerede ordnet da man ikke trenger arbeidstillatelse for å jobbe i London. Hvis man ikke allerede har fått jobb enda kan man allerede hjemmefra starte jobbsøkingen, men før man starter med det bør man gå over CVen og selve søknaded da det er større konkurranse om beinet her enn hjemme, i tillegg til at det er stilles litt strengere krav til søknadene.

Etter at man har bestemt seg for å flytte over (selv som søkende eller med jobb), bør man sende inn en søknad om National Insurance nummer som man må ha om man skal jobbe i England.

For å få lønn må man ha en engelsk bankkonto, og for å opprette en bankkonto trenger man en del papirer og dokumentasjon, blant annet gyldig bevis (Pass), "proof of address" (en regning til adresse registrert på deg), NI nummer og helst et bankbevis fra Norge (ikke nødvendig men kan gjøre prosessen enklere).

4. Er det vanskelig å finne jobb?

Ja, men nei! Hvis du kun trenger en jobb så finnes det mange muligheter (selv om det er mange jobbsøkere), det finnes en god del jobber som man må ha norsk kunnskaper for å søke på. Men hvis man skal fortsette karrieren, så er det litt avhenging av hvilken industri/stilling du er ute etter. Du kan lese mer om dette i jobbseksjonen.

5. Hvor mye penger trenger man?

Det er nesten umulig å svare på siden det kommer ann på om man skal studere, jobbe (om man allerede har fått jobb og dermed rett i lønn eller om du skal starte søkingen når du kommer hit) eller bare oppleve London. Det som vi kan hjelpe med er å gi en oversikt over hvor mye det koster å bo her, og generelt for å komme seg rundt i byen.

5 raske flyttetips når man vil eller skal flytte hit

Dette er også noen av de beste tipsene vi har samlet sammen av oss som har flyttet i løpet av de siste årene.

1. Vær mentalt forberedt!

Det kan være enkelt å tenke at det er enkelt å flytte til London fra Norge, og det er egentlig det - men det er ganske store forskjeller på enkelte ting.

  • Størrelsen: både på godt og vondt. Det blir fort veldig mye kø og mennesker rundt omkring. I tillegg kreves det en del planlegging hvis man skal treffe kompisser som ikke bor i samme område som en selv. Det er nesten slik at man blir litt nervøs hvis det banker på døren da man ikke er vant til denne norske "kaffebesøk" kulturen her.
  • Reisetider: Å komme seg rundt i London tar tid - alt under en time i London er nærme! Man lærer seg ganske raskt alternative reiseruter og transportmetoder, som for eksempel kan det å sykle rundt i byen være raskere enn taxi (og det finnes tre forskjellige taxier!), mens tuben er mye raskere (men dyrere) enn buss
  • Ting å gjøre: Alltid noe å gjøre, uansett klokkeslett, dag og årstid i London. Men man må være litt forsiktig for det meste koster penger og kan fort gjøre at oppholdet blir litt dyrt.
  • Muligheter: Karriere, studie og de kreative mulighetene er enorme i denne byen. I tillegg kommer alle fritidsmulighetene og et enormt utvalg av nettverk og grupper man kan ta del i.
  • Bo-standard: Man får som regel mye mindre for pengene her, hvor man må lete ekstra godt for å finne steder som ikke har vegg-til-vegg-teppe over alt, eller leiligheter/hybler som er godt nok isolert så man ikke fryser ræva av seg i løpet av vinterperioden.

2. Det er relativt dyrt her

Hvor dyrt det er, kommer ann på om du skal jobbe, studere eller kun oppleve byen. Hvis du skal jobbe i London så kommer det ann på om du skal søke når du kommer hit, eller om du allerede har jobb. I tillegg må du regne med utgiftene ved å leie leilighet (om du ikke flytter inn i bofellesskap, eller hvor alt er inkludert) og husleie.

3. Finn riktig sted å bo og overkommelig prisnivå

Vi har laget flere artikler om dette hvor du kan finne mye informasjon om å bo her i byen. Vi har inkludert informasjon om blant hvordan prisnivået er, hvilke nettsider som er anbefalt å bruke, og noen steder som er passende for korttidsleie. Det beste rådet når det kommer til å bestemme hvilket område du ønsker å bo i, er: finn bosted nærme der du kommer til å tilbringe mest tid (jobb, venner osv.), for avstandene i London er store og det tar lang tid å reise fra A til B.

4. Flytte uten jobb?

Trenger ikke være så skummelt Hvis du skal søke eller starte i nytt arbeid her i London, så er det en del som du må ordne før eller når du starter i den nye stillingen. Blant annet så må du ordne deg NI nummer (National Insurance Number), i tillegg til at du må ha engelsk bankkonto. Når du skal søke på stillinger, må du først passe på at din søknad er tilpasset det britiske jobbmarkedet, for dette kan du få tips fra artikkelen "hvordan skrive en perfekt CV". Hvis du er så heldig at du har fått invitasjon til jobbintervju, så må du passe på at du er forberedt og følger noen enkle regler og unngår de vanligste feilene (7 Ting du ikke må gjøre før / under et intervju).

5. Velg riktig skole

Utdanningsmulighetene i London er enorme, og man kan studere nesten alt her i denne fantastiske byen, vi forsøker å gi så mye variert og god informasjon som mulig, hvor vi snakker med både lærere, studenter og nordmenn som tidligere har studert her i London. Du kan også bruke vår fantastiske facebookside til å stille spørsmål - det er (nesten) garantert at du får noen fornuftige svar direkte fra oss som har studert her. Det er også muligheter til å få vanlig grunnskole utdanning i London, dette kan du få via den norske skolen i Wimbledon.

6. (bonus flyttetips).

Les og spør mye Her vil du finne mange nyttige og gode artikler for deg som skal flytte til London, eller som bor i byen og kanskje trenger litt informasjon eller hjelp. Hvis det er noe du fortsatt lurer på, så kan du absolutt sende ditt spørsmål til oss!

Bildegalleri