Underground (tube)
som regel raskeste alternativ i London

Undergrunnen i London er svært enkel å bruke og så rekker den ut til store deler av hovedstaden. Men det har sin pris, både bokstavligtalt og med at "alle" reiser med tuben, da spesielt i rushtiden.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Om du bor eller bare besøker London, så er det nesten garantert at du kommer til å få bruk for undergrunnen i løpet av tiden du reiser fram og tilbake i byen. De fleste attraksjoner og populære områdene er i gangavstand fra en undergrunnsstasjon, og med fargekodene på de forskjellige linjene er det veldig enkelt å benytte seg av tuben (undergrunnen på «lokalspråket»).

Nattog tilgjengelig med tuben fra 2016

Fra sommeren 2016 ble lanserte TFL (Transport for London) 24 timers tog i London. Disse togene er først og fremst tilgjengelig i helgene.

Victoria, Northern og Central Line er de første linjene som har åpent, piccadilly line fra høsten.

Bruke undergrunnen i London

Det viktigste for at reisen skal gå så enkelt som mulig, er å vite hvor du er og hvor du skal. Det kan høres ut som en selvfølge, men det anbefales å sjekke før man reiser hvor nærmeste stasjon er.

  1. Finn nærmeste tubestasjon (både fra der du er og til dit du skal). Ofte er det vanskelig å bedømme ut fra stasjonsnavnene hvor de ligger (bortsett fra de fleste i sentrum). TIPS 2: Last ned og bruk en reiseapp på telefonen. (Det er også mulig å laste ned et tube-kart som man ikke trenger internett for å bruke)
  2. Kjøp billett (ikke nødvendig hvis du har oysterkort, ønsker å bruke bankkort eller periodekort (ukes-/månedskort)
  3. Gå til inngangsbarrieren for den linjen du skal bruke, deretter setter du inn papirbilletten til høyre på maskinen, eller holder kortet (både oyster og bankkort) på den gule kortleseren.
  4. Ved reiseslutt gjør du samme prosedyre som når du "sjekker" inn. PS: Det er viktig at man stempler ut med elektroniske kort, selv om barrierene er åpne. Hvis man ikke gjør det betaler man fullpris på reisen.

! Med vår nye interaktive London Guide, kan man nå få reiseplanlegging med veibeskrivelse og reiserute for alle listingene i guiden vår! I tillegg til dette kan man gjøre distansesøk, slik at man ser hvor langt det er mellom hvor du er og til dit du skal, noe som gjør at man enkelt kan bestemme seg for sykkel og å gå hvis det er passende lengde.

Kjøpe tube-billetter i London

Det finnes flere alternativer når det kommer til billetter for å reise rundt, det alternativet som i de fleste tilfeller er det beste, er oysterkort. Dette er et elektronisk «kontantkort» som du enten kan toppe opp med et ønsket beløp, eller kjøpe dags-, ukes- og månedskort på.

OBS: Man kan nå bruke bankkort med «touch betaling» for å stemple seg inn og ut fra tubestasjonene. Dette gjør at det er viktig å oppbevare oysterkort og bankkort separert fra hverandre når man stempler seg inn, for å ikke bli belastet på feil kort.

   • Det anbefales generelt ikke å kjøpe papirbilletter annet enn hvis du kun skal bruke tuben en gang.
   • Hvis man bruker oysterkort for hver enkelt reise, så makser beløpet for dagskort hvis du kommer til dette beløpet, så det er ikke nødvendig å kjøpe dagskort hvis man er usikker på hvor mye man skal reise.
   • Hvis du skal reise mye i løpet av en uke (eller lengere), så er det en del penger å spare med å kjøpe periodekort (krever oysterkort)

Hvor kan man kjøpe disse?

Transport for London har planer om å stenge ned de fleste billettkontorer som er på undergrunnsstasjonene, men billetter er fortsatt tilgjengelige via billettautomater som er svært enkle å bruke. Betalingsalternativene på disse automatene er de samme som ved vanlige billettkontor, altså bankkort eller kontanter.

Hvor mye koster det å reise med undergrunnen i London?

Prisnivået bestemmes hovedsakelig av to faktorer: Hvilke soner du skal reise fra/til og hvilken billett-type du benytter deg av.

Dyreste alternativ: Papirbillett - billigste alternativ er £4.70 en vei (Dyreste alternativ med oysterkort er £2.20)

Billigste alternativ: Oysterkort - billigste alternativ er £1.60 på reiser innen en sone fra sone 2 og ut til 6. Minste pris inne i sentrum av London (sone 1), er £2.20, altså over dobbelt så billig som med bruk av papirbillett.

Det billigste alternativet hvis man skal reise mye er å bruke oysterkort. Dette er kort fortalt et kontant-reisekort som man kan enten fylle på med penger eller bruke som periodekort (dag, uke, måned eller år).

Det dyreste alternativet er å kjøpe papirbillett for hver reise, da er prisen over £4 for hver gang du går ut og inn av en stasjon.

Forskjellige soner

Sentrum av London er sone 1, og er selvsagt den dyreste og travleste sonen (her er det også de dyreste leieprisene i London). Hvis man skal kjøpe ukes-/månedskort, så kan man spare en god del på å unngå sone 1.

Lengere ut man kommer, billigere blir det å reise med tuben.

Stasjoner og kjennetegn

Stasjonene er lett å få øye på
Stasjonene kan være vanskelig å oppdage hvis man er i utkanten av London, men generelt så er de lett gjenkjennelige skiltene godt synlig fra gatene, men husk å ha med tubekart!

Første tube i ukedager og helgene

Det kommer helt ann på fra hvor du skal reise, men de første linjene starter rundt klokken 5.15 fra startstasjonene, mandag til lørdag, og to timer senere på søndager - rundt klokken 07.15. 

Man må alltid sjekke dagen før man reiser om når første toget starter og om det er noen planlagte forstyrrelser på den linjen du skal bruke.

Siste tube i helger og ukedager

Det samme gjelder ved siste avgangene for undergrunnen som for de første, det varierer fra hvilken stasjon man skal reise fra. De første linjene slutter rundt 00.15, mandag til lørdag, og en time tidligere på søndager, altså rundt klokken 23.15.

Tube, underground, train, tram osv.?

   • Når det henvises til undergrunnen i London, så er Tube det mest brukte navnet, men også underground er mye brukt.
   • Overground er faktisk en del av tube-nettverket, men blir mest henvist til som overground.
   • De som bor i London henviser ikke til tuben som tog, men bruker derimot tog (train) for «vanlige tog». Eller som vi nordmenn ofte bruker, «train-train», for å understreke at vi mener vanlig tog og ikke underground- eller overground-togene.
   • Tram (trikk) er noe helt annet igjen. Disse er kun tilgjengelig i enkelte bydeler, som foreksempel i sør-Vest fra Wimbledon mot Croydon osv.

4 Gode tips før du skal bruke tuben

  1. Sjekk statusen for de linjene du skal bruke, det er ofte at linjer har forsinkelser eller helt stengt, dette gjelder spesielt i helgene.
  2. Kjøp oysterkort ved første anledning, dette vil spare både tid og penger.
  3. Hvis man skal reise til et område som man ikke kjenner så godt, så anbefales det å laste ned et kart for å ha på mobilen (det finnes kart som er tilgjengelig uten wifi/mobildekning også) og helst et som man kan brette sammen å ha i lommeboken eller vesken.
  4. Unngå å bruk tuben (hvis mulig) mellom klokken åtte og ni på morgenen, i tillegg til halv-seks og syv på ettermiddagen i løpet av arbeidsuken – det er ekstremt mye mennesker som reiser i dette tidsrommet.

Tubekart over London

Nedenfor er et interaktivt tubekart som du kan dra rundt og søke etter stasjoner på. En stor printvennlig versjon av kartet kan du finne her. Hvis du har smart telefon, så er det anbefalt å laste ned to av de gratis reise-appene som vi har testet, vi bruker ofte tubekart-appen fra MX Data, og CityMapper for å planlegge reisene)