Sykle i London
trenger ikke være så farlig

Når man tenker på transportmiddel og London, er kanskje ikke sykkel det første man tenker på. Men, hvis man tar litt forhåndsregler og moter seg litt opp, så er det faktisk et av de bedre alternativene til å komme seg rundt i byen på.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Det er faktisk ganske ofte at det er streik på både buss og tube, i tillegg så er det enda mer vanlig med stengte linjer i helgene for oppgradering av togspor og stasjoner – DET, er veldig frustrerende, MEN, det finnes selvfølgelig en løsnilng: du kan sykle (Nei, det trenger ikke være så farlig)!

Det første først: man trenger en sykkel (man trenger ikke kjøpe)

Hvis man bare skal være i London for en kortere periode, så er det unødvendig å kjøpe en sykkel, for det finnes to gode alternativer: Boris sykler (De blå syklene med Barclays på, som man ser over alt. MERK: Endringer i sponsoravtalen til disse syklene, så er de fleste syklene faktisk røde nå, med Santander) og å leie sykkel fra utleie sted. Ok, det finnes ett alternativ til: guidede sykkelturer som inkluderer sykkel.

Leie sykkel i London

Santander (tidligere Barclays-bikes) eller boris-sykler, er det enkleste og billigste alternativet. Det koster fra £2 per 24 til £10 for en uke. I tillegg til en svært lav pris, så er systemet veldig enkelt å bruke (hvis man følger et par enkle tips og regler, du finner mer informasjon i artikkelen vår om disse syklene)

Man kan også leie sykler fra diverse sykkeloperatører, men disse er ofte ganske dyre og/eller store depositum (gjerne £50+). De eneste stedene vi anbefaler å bruke disse syklene, er hvis du skal sykle langt og/eller til steder som er utenfor rekkevidden til de blå by-syklene.

Noen steder du kan leie sykkel:

 • On Your Bike - Pris fra £18 per dag | Betaler online, så ingen depositum nødvendig.
 • London Bicycle - Pris fra £20 per dag | Betaler online, så ingen depositum nødvendig.

Kjøpe sykkel

Hvis du skal være her lengere enn et to-tre måneder, så kan det faktisk lønne seg å kjøpe sykkel! Vi kjøpte en sykkel for £70 (via Gumtree), og en dobbel-lås til £35 (cycle-surgery). Denne har vi brukt på daglig sykling til og fra jobb, i tillegg til sykling rundt i byen og parker uten at den er blitt ødelagt. 

Hvis du ønsker å kjøpe ny sykkel, så er det nesten en nødvendighet å ha forsikring på sykkelen! Hvis du kjøper i butikk, så vil de nok være behjelpelig med forsikring som passer deg og din sykkel, du kan også sammenligne sykkelforsikringer via moneysupermarket.com.

Supertips hvis du jobber her i byen: Du kan spare 42% via jobben!

Det er et tiltak fra regjeringen i England at bedrifter kan tilby "Cycle-to-work-scheme", som vil si at man kan kjøpe sykkel via jobben, hvor man summen blir trukket på lønnen, FØR skatt! I tillegg er det flere bedrifter som tilbyr at man slipper å betale moms. Så man kan spare penger, i tillegg til at man betaler rentefritt per måned før det trekkes skatt av pengene, noe som er veldig gunstig.

Hvis du ønsker å kjøpe en dyrere eller ny sykkel, så finnes det flere spesialist sykkelbutikker i London (disse har også nettbutikker).

Viktig å velge riktig sykkel

Hva som passer best til deg, kommer selvfølgelig ann på hva du foretrekker og hvor du skal sykle. MEN, det finnes faktisk enkelte ting som du kanskje bør tenke på, her er noen tips for å bestemme deg for hva som kanskje er best for deg:

 • Det finnes egne by-ratt. Disse rattene er smalere enn vanligere ratt, noe som gjør det enklere å sykle i den svært travle londontrafikken
 • Jo mindre «løse» deler, jo mindre er det å stjele. Det finnes kjeltringer som stjeler alt som de kan få løst på kort tid og uten mye verktøy. F.eks. det er faktisk å foretrekke at det er solide mutrer på hjulene, istedenfor vingmuttere som man kan skru løs med bare hendene (Hvis du har vingmutrere, så bør du ha en todelt lås, slik at du kan låse begge hjulene i tillegg til sykkelrammen.
 • Den sykkeltypen som er mest universal for London er hybridsykler, disse er fine å bruke både i byen og i en av London’s mange parker
 • Det viktigste ved sykkelkjøp er låsen! Kjøp en litt dyr og solid lås, dette vil lønne seg i det lange løp, og alltid lås begge hjul og rammen fast i noe. Vi anbefaler en D-lock med wire-extension, koster fra £35 på butikkene.

Populære sykkelbutikker i London:

 • Camden Cycles - London eneste grønne sykkelbutikk (vet ikke hva det vil si egentlig), men her finner du mange kule sykler som man ikke finner i de mer tradisjonelle sykkelbutikkene. Tilbyr også "vanlige" sykler og utstyr. Tar del i Cycle to Work Scheme | Nettbutikken | Finn butikken til Camden Cycles (Ett minutt fra Mornington Crecent stasjonen)
 • Brick Lane Bikes - Kanskje Londons mest populære sykkelbutikk. Her finner du selvfølgelig et stort utvalg av vintage sykler. 
 • EvansCycles - Sykkelspesialist som har svært godt utvalg, med både butikker rundt i byen og god internettbutikk. Tar del i Cycle to Work Scheme | Nettbutikken | Finn EvansCycle nærme der du bor
 • CycleSurgery - En annen sykkelspesialist som tilbyr nye og brukte sykler, i tillegg til utstyr og restaurering. Tar del i Cycle to Work Scheme | Nettbutikken | Finn CycleSurgery nærme der du bor
 • Halfords - Rimelige sykler og bra utvalg, butikker finnes i de fleste områdene. Tar del i Cycle to Work Scheme |  NettbutikkenFinn Halfords nærme der du bor

Kjøpe brukt sykkel

Hvis du skal kjøpe brukt sykkel, så kan du først spørre på Nordmenn i London på facebook, det er alltids noen som har en sykkel til overs. Hvis du ikke har noe hell der, så er Gumtree.co.uk stedet som er best å bruke for brukte sykler. For best resultater her, så bør du inkludere i det området som du bor, slik at det ikke blir så altfor langt å sykle hjem etter å ha hentet sykkelen. PS: Som med all brukthandel med ukjente, alltid vær forsiktig når du utveksler informasjon – aldri oppgi dine bankdetaljer, eller oppgi din addresse, det er bedre å treffe selgeren på et offentlig sted. Hvis du har mulighet, så bør du ta med en venn eller venninne.

Lover og (uskrevne) regler for å sykle i London

 • Man må sykle på venstresiden, også i rundkjøringer
 • Det er «forbudt» å sykle på fortauet i de fleste bydelene
 • Det er ulovlig å sykle forbi busser som har startet å blinke ut fra buss-stopp
 • I de største/mest populære parkene er det egne sykkelveier, og det er ikke lov å sykle utenom disse veiene. I Hyde Park, vil dette føre til en bot på £60, som er mye penger man heller kan bruke på noe annet morsomt.
 • Armer fungerer som blinkelys når man skal skifte kjøreretning, f.eks ut av rundkjøringer, i veikryss osv.
 • Det vil føre til bot å snakke i telefonen samtidig som man sykler!
 • Å mangle bremser eller nødvendig refleks/lys når det er mørkt, kan føre til bot
 • Det er ikke lov å ta med sykkel på tube/buss/tog inne i sone 1, utenom «rushtiden» kan man være veldig heldig, men hvis man ikke har sammenleggbar sykkel, så er det lite sannsynlig at man kan det.
 • Man har lov å sykle i bussfelt (men vær obs på black-cabs , disse har også lov til å kjøre her)

 

6 Viktige grunntips for sykling i London

 1. Bruk hjelm – Selv om det ikke er påbudt med hjelm, så anbefales det på det sterkeste å investere i en hjelm hvis du sykler regelmessig.
 2. Gi signal – Når man endrer sykleretning, så er det svært viktig å gi signal med å peke ene armen mot den retningen man skal. Hvis man skal sykle forbi mennesker som går, så er det viktig å bruke ringeklokken for å signalisere at man kommer. Dette vil minske sjansen for at man blir påkjørt av andre syklister, eller enda verre, store motoriserte kjøretøy.
 3. Ta en testtur – Det er best å sykle i litt roligere gater i starten, det er ganske uvant i starten med at trafikken går på feil side av veien!
 4. Unngå å sykle på fortauet – Ikke bare tar det mye lengere tid å sykle på fortauet, men det er stor fare for at du kommer til å treffe på mennesker, eller i beste fall, bli kjeftet på hver eneste forbipasserende.
 5. Kjøp skikkelig lås – Ellers må du regne med å kjøpe ny sykkel innen kort tid (hvis du bruker by-sykkel, så slipper du dette)
 6. Ikke kjør forbi busser som blinker ut – Dette selv om de står på bussholdeplasser, for så lenge de har begynt å blinke ut, så er det ulovlig å sykle forbi.
 7. Refleks/lys – Hvis du skal sykle etter at det er mørkt, så er det absolutt nødvendig med enten veldig god refleks foran og bak, eller aller best: lys foran og bak. Som syklist i London er man nederst på rangstigen i trafikken.

Sykkelveier og stier

Oppmerkede sykkelveier er blitt mer og mer utbredt i det siste, hvor den ytterste meteren av veien er tilrettelagt for syklister og biler har ikke lov å kjøre her. I tillegg til disse er det satt opp flere Cycle-Super-Highways. Dette er store blå «veier» som er merket ytterst av de vanlige veiene, og det er kun syklister som har lov til å ferdes her.

Sykling i parkene (f.eks Hyde Park)

Det er egne sykkelveier inne i parken, og man kan kun sykle her. Vi har testet: Man blir stoppet og man får bot (£60)! Det er faktisk ganske irriterende til tider, men man merker fordelen med dette når man har parkert sykkelen, og man kan gå fritt uten å risiker å bli påsyklet.

Guidede sykkelturer

(Vi har listet noen bra sykkelturer lengere ned i artikkelen hvor du kan være din egen guide) Det finnes flere sykkeloperatører som inkluderer både sykkel og guide. Vi har testet en av disse, og det var et bra alternativ til de vanlige turistbussene (værforbehold, det var nydelig vær når vi testet disse!). Prisene varierer fra £8 til £18 per person.

 • London Bicycle - Mange forskjellige turer rundt i London, inkludert studentturer, tematurer osv. Pris inkludert sykkel er fra £25
 • Tally Ho! - Tibyr 3 forskjellige turer på tradisjonelle engelske sykler: Old City Tour, Landmarks Tour og Private Tour. Pris inkludert sykkel er fra £25
 • Fat Tire - Mange forskjellige turer. En av de billigste alternativene tilgjengelig. Pris inkludert sykkel fra £20

Anbefalte Sykkelruter i London

Vi har syklet veldig mye rundt i London, og det finnes noen løyper som er bedre egnet enn andre. Nedenfor har du noen som vi liker, og som inkluderer både inne i bykjernen og områdene utenfor.

Bildegalleri