Oysterkort - spar både tid og penger!
Nå kan du bruke kontaktløst bankkort som oyster!

Hvis du ikke har skaffet deg Oysterkort enda, og du bor eller skal bo her i London, så er det absolutt anbefalt å skaffe seg et slikt kort. Oppdatert: Fra 1 oktober 2014, kan man bruke bankkort som har kontaktløs teknologi som oyster!

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:
OPPDATERT: Kontaktløs betalingskort kan nå brukes som Oyster! Alle sparer penger med å bruke Oysterkort når man reiser lokalt i London, men du kan faktisk spare enda mer hvis du kjøper ukes- eller månedskort på kortet i tillegg, da kan du spare flere hundre kroner per dag.

Bruke bankkort som togbillett

Du kan nå bruke kontaktløse betalingskort som OysterFra 1. Oktober 2014 kan man bruke sitt eget bankkort på samme måte som oysterkortene. Alt man trenger er at man har bankkort som har kontaktløs betalingsløsning. Det vises med symbol og tekst på kortet. Alltid oppbevar oysterkort og andre betalingskort separert, spesielt hvis man har bankkort med kontaktløs betalingsløsning!

 

Symbolet til kontaktløs betalingHvis du har de fire kurvede strekene på ditt bankkort, så kan du bruke dette direkte på undergrunnen/buss/tog i London. Man trenger ikke registrere kortet eller forberede det på noen som helst måte først. Du kan enkelt bare plassere kortet mot de automatiske kortleserne som finnes ved inngangspartiene.

 

Kjøpe billetter med Android Pay og Apple Pay

Det er lenge siden man måtte stå i kø for å kjøpe papirbilletter til tog, buss og tuben i London, nå kan man selvfølgelig benytte både Android Pay og Apple Pay appene på telefonen.

Prisen blir samme som med bruk av Oysterkort og man må passe på å kun benytte en av betalingsmetodene ved inn/utstempling. Hvis man f.eks stempler inn med telefonen, så kan man ikke stemple ut med bankkortet/oysterkortet. Hvis man glemmer å stemple ut vil man bli belastet med maks prisen for en dag.

Hva er Oysterkort?

Oysterkort er et elektronisk kort som man enten fyller på med penger for å betale for hver reise, eller man kan ha ukes- eller månedskort aktivert. Hvis du bor eller skal være i London lengere enn 3-4 dager, så er det anbefalt å skaffe seg et slikt kort.

Med dette kortet så kan man reise med tube, buss, tram og tog (restriksjoner på hvilke stasjoner).

Hvor kjøper man Oysterkortene?

Man kan kjøpe disse på stort sett alle undergrunnsstasjoner, eller du kan bestille det via oss hjem til deg hvis du vil ha det klart når du flytter til London. Man må betale £5 i depositum på kortene, disse får man tilbake når / hvis man leverer de tilbake ved en undergrunnsstasjon.

Hvor mye koster en reise med Oyster?

Dette avhenger av to ting: fra hvor og til du skal reise, og hvilken tid på døgnet du reiser. London er delt opp i soner (1-6), hvor sone 1 er selve sentrum og 6 er utkantsstrøkene. Å reise fra sone 1-6 eller motsatt er dyrest, men hvis du reiser fra sone 4 i Nord til sone 3 i Sør, og du må reise igjennom sentrum, så kan det faktisk hende at du må betale ekstra hvis du må stemple deg ut og inn igjen. Rush-hour koster mer enn "off-peak".

TIPS: Student Oysterkort! Spar opptil 30% på disse ellers irriterende dyre billettene, du klikk her for informasjon og søknadskjema.

Når skal jeg bruke ukes- / månedskort eller vanlig pay-as-you-go?

Hvis du reiser ofte rundt i London, så er det anbefalt å skaffe seg et oysterkort - dette også selv om du bo i Norge og kun er i London med jobb eller på tur. Du vil spare en del penger på kortet. Tips: Det er også lurt å registrere kortet, slik at hvis du mister dette, så vil du kunne få et nytt kort og pengene tilbake fra kortet.

Hvis du er usikker på om du skal kjøpe dagskort eller bruke oyster, så er svaret enkelt: Bruk oysterkort - dette vil automatisk stoppe når du når prisen for dagskort innen sonene du reiser.

Tube og Tog - Rutetider, Rush- og Peak Hour

Den travleste tiden å reise, rush hour eller peak, er da det er dyrest å reise og tidspunktet er mandag til fredag mellom klokken 04.29 og 09.29. Mer informasjon om London tube tider.

Unngå det verste stresset og slipp nattbuss! Å reise fra ett sted til et annet i London trenger ikke være så vanskelig, hvis man kan bruke undergrunnen og hvis man rekker siste tuben. Mandag til og med Lørdag så går undergrunnen stortsett til samme tid hver dag, eneste med senere start Lørdag, og siste tog like etter midnatt. Søndag starter togene senere, og slutter tidligere - som regel rundt kl. 23.20

Når er siste tog / tube i helgene i London

Dette kommer ann på hvorfra og til hvor, og selvfølgelig om du er avhengig av å skifte tog underveis. En hovedregel er at siste tuben er 12.15 fra sentrum, men hvis du er avhengig av å endre linje, husk å beregne mer tid og det er bedre å ta et tog for tidlig enn å miste siste toget.

Bildegalleri