Stansted Airport 40 min. nordøst for London

Inne i ventehallen på Stansted Airport

Nordmenn som benytter seg av RyanAir kjenner godt til denne flyplassen, da det er Stansted som har norges-avgangene. Som med de andre hovedflyplassene er det ganske greit å komme seg til og fra flyplassen, hvis man ikke har veldig tidlig avgang vel og merke.

Les mer...
Åpningstid idag
00:00 - 24:00
Adresse
Stansted Airport, CM24 1QW - London

Kontaktinformasjon

Telefon
+448443351803
Hittegods (glemt / mistet noe) Telefon
+443302230893

Åpningstider og Sesong

Åpningstid i dag
00:00 - 24:00
Mandag
00:00 - 24:00
Tirsdag
00:00 - 24:00
Onsdag
00:00 - 24:00
Torsdag
00:00 - 24:00
Fredag
00:00 - 24:00
Lørdag
00:00 - 24:00
Søndag
00:00 - 24:00
Åpent hellidager (Bank-holidays)?
Ja

Lufthavninformasjon

Flyvinger til Norge
  • Moss Rygge
  • Oslo Gardemoen
  • Sandefjord Torp
Flyselskaper med ruter til Norge
RyanAir
Ekstra informasjon til flyruter
Rygge har siste flyvning 29 oktober 2016 og Torp har siste flyvning 28 oktober 2016.
RyanAir flytter sine ruter fra Sandefjort (Torp) til Gardemoen etter 29 oktober 2016.

Beskrivelse

Alt man trenger å vite om flyvinger til og fra Stansted flyplass (nordøst for London), inkludert flytog og rabattkoder til Stansted Express, butikker og spisesteder, og hvordan man løser inn vat-kvitteringer for å få momsen tilbake etter shopping.

Flytog til og fra Stansted (StadstedExpress og rutetog)

Hvis det passer med avgang/ankomst er flytog det beste og raskeste alternativet inn mot London. Hvor i London man skal ta tog til, kommer ann på hvor man tar toget til.

Det er viktig å sjekke om tog og undergrunn går som normalt før man bestiller og planlegger reisetid. Det er ofte at det gjennomføres arbeide på linjene over helger, og man er nødt til å benytte seg av busser som blir satt opp istedenfor tog, noe som gjør at man lett må regne med 30-60 minutter ekstra i reisetid.

Stansted til og fra vest og sentrum av London

Hvis man har enkel tilgang til Victoria line, er det raskeste alternativet å bestille togbillett til og fra Tottenham Hale til Stansted Airport, og benytte seg av undergrunnen for resten av turen. Dette er som regel raskere enn å ta toget ned til Liverpool street station, og man kan komme direkte til områder som Oxford circus, Victoria og Kings Cross med kun å bytte fra tog til tube. Denne reisen kan gjøres på rundt 50 minutter (uten eventuell venting og forsinkelser).

Stansted til og fra øst og østlige delen av sentrum

Hvis man skal direkte til den østlige delen av London vil nok det raskeste være å ta toget direkte til Liverpool Street station. Herifra er det god tilknytning til de østlige delene av byen, i tillegg til at det er gode muligheter å komme seg inn mot sentrum og West End.

Stansted til White Hart Lane (Tottenhams hjemmebane)

Denne flyplassen er svært populær blant "fotballturister" som skal til Tottenhamkamper i nord-London, og man kan komme seg til området på 36 minutter med StanstedExpress (Tottenham Hale). Det er gang-avstand til White Hart Lane herifra, men man må regne med å bruke 30 minutter, eller £6-£9 i taxi, eller 15 minutter i buss.

Stansted til Emirates (Arsenals hjemmebane)

Med å bruke StandstedExpress kan man benytte seg av flyplassen - Tottenham Hale, for så å benytte seg av Victoria Line til Finsbury Park.

Flybuss

Hvis man ønsker å benytte buss for å spare penger, tidlig fly eller har god tid, da har man et par muligheter og man kan få bussbilletter helt ned til £5 per person en vei. Man har muligheter som National Express som kjører fra Liverpool Street i østre London, Victoria Coach Station (vestre / sørvestre delen) og Regent Street (nordvest London). EasyBus er det billigste alternativet og er tilgjengelige fra de samme stedene som National Express.

Taxi til/fra Stansted Airport

Hvis man bestiller "mini-cab" (drosje) på forhånd kan man få priser helt ned til £25, avhengig av hvor man skal fra/til. Hvis man benytter seg av Londontaxier/"black-cabs" vil prisen bli betraktelig høyere!

Man må regne med en times reisetid minst, avhengig av hvor man reiser til/fra, noe som betyr at det tar lengere tid enn tog og tube kombinasjonen.

Tidlige avganger og ankomster: beste og raskeste måte å komme seg til flyplassen

Hvis man skal fly med billigselskapene vil man ofte måtte benytte seg av tidligere avganger og ankomster, noe som medfører at man må planlegge avreise/ankomst dagen litt annerledes.

Tidlig avreise

Hvis man har tidlig avreise, før klokken 9.30, må man oftest benytte seg av alternative metoder til flyplassen for å ha nok tid til sikkerhetskontroll og innsjekk.

Flybussene går igjennom hele natten og har avganger/ankomster fra flere områder rundt i London, blant annet Liverpool Street (østre delen), Waterloo (sørvest) og Regenst Street (nordvest). Dette er også som regel det rimeligste alternativet (uansett om man reiser på natten eller på dagtid), hvor man kan benytte seg av et par selskaper.

Mange nordmenn benytter seg av taxi for tidlige avganger, noe som i og for seg fungerer veldig bra hvis man ikke reise på budsjett (regn med å betale £50+). Såkalte Londontaxier som kjører på takstameter kan bli enda dyrere, så det er bedre å benytte seg av mini-cabs, som kan enten bestilles via telefon, hotellresepsjonen eller mobil-apper. For øyeblikket er det vanskelig å forhåndsbestille Uber så det er bedre å holde seg til "vanlige" taxier.

Tidlig ankomst

Hvis man ankommer tidlig på morgenen er det oftest raskest å vente på flyplassen til tog og undergrunnen starter å gå igjen (06.00 på ukedager og 30 minutter senere i helgene). Hvis man må direkte ned til byen og man har dårlig tid, kan taxi være det beste alternativet. Pris på dette kommer ann på hvor i byen man skal, men man må regne med å betale £50+. Ikke benytt "Black cabs" da disse bruker takstameter og kan bli veldig dyrt. Uber og mini-cabs er beste alternativ når det kommer til taxier.

For et rimeligere alternativ er flybuss det beste alternativet, hvor reisetiden avhenger av trafikk og tid på dagen, man må oftest regne med rundt en og en halv time i reisetid for å være på den sikre siden (nattbusser og svært tidlige busser tar noe kortere tid).

Flyvinger fra Stansted til og fra Norge

De av oss som benytter seg av RyanAir og flyr hjemmefra, må velge Stansted, noe som kan være grunn i seg selv til å fly hit (hvis man finner billigbilletter).

Hvorfor velge å fly til denne flyplassen?

Hvis man skal bruke de billige flyselskapene (både til og fra Norge og andre steder), bruker mange av disse Stansted som landingsbase.

I tillegg hvis man skal på fotballkamper i nord-London (f.eks Arsenal eller Tottenham), da er det veldig enkelt å komme seg til og fra flyplassen på rimelig kort tid. Foreksempel kan man komme seg til White Hart Lane (Tottenhams hjemmebane) til Stansted på 50 minutter med tog til Tottenham Hale og buss eller gå fra Tottenham Hale til stadionen (regn med samme med taxi uten for mye trafikk), til Emirates (Arsenals hjemmebane) kan bruke rundt samme tid ved å benytte tog til Tottenham Hale og deretter Victoria Line til Finsbuy Park.

Fasiliteter og butikker på Stansted

Dette er som sagt ikke en spesielt "stor" flyplass, men man finner det meste man trenger og forventer fra en internasjonal flyplass.

Butikker

Det er stortsett kles- og tilbehørsbutikker (klokker, smykker osv) man finner på flyplassen hvor man kan kjøpe det man har glemt å kjøpe når man har vært i byen. Alle disse butikkene har større avdelinger rundt sentrum, så det er ikke noen vits å gjøre shoppingen her ved ankomst. PS: Man kan kreve momsen tilbake etter shopping i London, så man trenger ikke bekymre seg for at man kanskje kan gå glipp av noen hundrelapper i besparelse.

Bygaver (hvis man venter med dette til flyplassen eller rett og slett ikke har hatt tid tidligere) finner man enkelt her, hvor det er godt utvalg av parfymer, alkohol og godis i taxfree avdelingen, et par turistbutikker og til og med en liten avdeling av den kjente leketøysbutikken Hamleys, som har hovedbutikken i Regent Street i byen.

Mat og drikke

Det vanlige et ganske godt utvalg av spisesteder inne i hoveddelen av flyplassen, med blant annet en Wetherspoon pub (The Windmill) som serverer typisk "britisk" pubmat til en svært rimelig penge, de mer kjente "fast-food" kjedene som Burger King og McDonalds og en Oyster & Champagne bar.

Kan man kjøpe snus på Stansted?

Nei. Det er ikke mulig å kjøpe snus på taxfree / duty-free på denne flyplassen. Det er faktisk ikke lov å selge snus i England / EU, bortsett fra i Sverige som har dispensasjon. Hvis man skal til London bør man ta med seg snus fra den norske taxfree-butikken. Les mer om snus i London og England.

Kart, adresse og veibeskrivelse

Adresse

Stansted Airport
CM24 1QW
Reisetid til London (Oxford Circus)
55 min.
Reisetid Ekstrainformasjon
Reisetiden kommer ann på transportmetode, tid på døgnet og til hvor. Ovenfor er eksemplet til Oxford Circus. For veibeskrivelse og reisetid til andre steder, benytt kartet og verkøyet nedenfor.

Nærmeste tube/tog-stasjon:

Stansted Airport Station

Klikk for å se hva som er i nærheten
Bytt Start/Slutt