Hvor mye tipser man i England/London
10 til 12% er vanligst

Lær de enkle tipsreglene og man slipper å gjøre som de fleste nordmenn: tipse feil! Alt det er, er et par svært enkle grunnregler å kunne før man er en profesjonell tipser.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Bruker du tipse de "brune" pengene? Det er ufint. Tipser du altfor mye? Det er bare dumt. Men, hvor mye skal man egentlig tipse, og når skal man gi litt ekstra?

Denne artikkelen er om tipskulturen i London, gå til forsiden for våre tips over London, eller Norlons London Guide for alt som har med å oppleve byen. Hvis man ønsker tips om å flytte/bo/leve i London har vi våre egne Norlon sider til det.

Det er vanlig å gi tips når man har opplevd god service, noe som oftest settes veldig stor pris på, men det er situasjoner hvor man ikke trenger/bør tipse, i tillegg til at det er noen grunnregler for hvor mye man bør gi.

Hvor mye tipser man i London og England?

Som regel tipser man 10-15% på restauranter og til taxi-sjåfører. Det er faktisk ganske uvanlig å gi noe i puber og barer, og det er direkte ufint å kun gi "brune" penger (1p og 2p mynter) fra vekslepengene.

Man må ikke gi tips!

Hvis man er misfornøyd eller ikke har lyst til å gi tips av en eller annen grunn, så er man ikke nødt til å gi noe som helst.

Selv om de fleste restauranter og utesteder med bordservering inkluderer tips på regningen automatisk, kan man be om å få tatt denne bort hvis man ikke er fornøyd med servicen man har fått.

Det er også vanlig å ta av tipsen fra regningen, og heller betale denne separat. Dette gjelder spesielt hvis man skal skrive det av på reiseregning eller lignende.

Restauranter og spisesteder

De fleste restauranter og spisesteder inkluderer tips på regningen og er vanligvis satt til 12.5%. Hvis denne ikke er på regningen allerede, er det vanlig å gi 10-15%.

Hvis man ikke ønsker å tipse dobbelt, sjekk om tips allerede er inkludert på regningen. Det er vanlig at dette står oppgitt som "tip's", "Gratitude" eller "Service charge".

Barer, puber og utesteder

Det er faktisk ikke vanlig å gi noe som helst til bartendere når man kjøper over bardisken. Hvis man får servering til bordet, kan man godt gi 10-15% hvis man er fornøyd med servicen man får.

SuperTips: Hvis man kommer til et sted hvor man skal tilbringe noen timer (og drinker), da kan det være veldig smart å gjøre så godt inntrykk som mulig med en bak baren når man først får oppmerksomhet. Hvis man da gir god tips (gjerne en seddel, er man en liten gruppe er £10 ikke for mye i en vanlig bar/pub). Ved de aller fleste tilfellene vil man få svært god og rask service gjennom hele kvelden. PS: Ved mer eksklusive steder fungerer ikke dette trikset, da det er andre regler som gjelder;)

Hotell, airbnb og overnattingssteder

Mange hoteller inkluderer "service charge" på regningen og denne avgiften fungerer i realiteten som tips, noe som betyr at man kan få denne tatt bort hvis man er misfornøyd med selve servicen på oppholdet og hotellet.

Hvis denne avgiften ikke er oppgitt på regningen (som ved airbnb, hostel osv), kan man gi vanlig tips som ved restauranter (ti til femten prosent).

Taxisjåfører

Det er vanlig å gi tips til black-cabs og registrerte taxier, da gjerne opptil nærmeste £1 eller runde tall hvis det ikke er overdrevent mye (10-15% regelen er en god pekepinn på hva som er for mye). Hvis man bruker Uber i London, trenger man ikke gi tips da disse sjåførene er mer interesert i gode tilbakemeldinger og vurderinger i uber-platformen, så man kan nevne dette når man er ferdig med turen.

Hvis sjåføren må vente mye, hjelper til med bagasje eller generelt er svært behjelpelig, er det vanlig å gi litt ekstra i tips, spesielt hvis det i utgangspunktet er en billig tur (under 25 pund).