Scams og Turistsvindel i London
Er det trygt i London?

De fleste av tipsene nedenfor er ganske opplagte, men nye distraksjoner og metoder gjør at man faktisk ganske enkelt kan bli tatt med buksa nede. Det er bedre å være føre var, enn etterpå snar.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

En av bakdelene med at London er en super-destinasjon for besøkende og turister, er at slikt tiltrekker seg kriminelle som både stjeler og svindler vanlige mennesker på gaten, hvor turister ofte blir ekstra utsatt for dette. Vi har satt sammen en stor liste over de vanligste svindlene og noen gode tips over hvordan man kan unngå å falle for disse i framtiden.

Tyver og svindlere har blitt smartere og mer utspekulerte med tiden og det er nærmest umulig å kjenne igjen en på gaten uten noen ekstra hint. I tillegg til at de er svært flinke til å prate for seg og utseende messig ser ut som en helt vanlig turist, har de nå tatt i bruk svært avanserte metoder, hjelpemidler og smarte distraksjoner.

Gate-svindlere: 3 Kopper og en ball - svært vanlig rundt turistattraksjoner som London Eye og Big Ben

Hvis man går over Westminster Bridge (ved London Eye og Palace of Westminster), som går over Themsen mellom det kjente klokketårnet Big Ben og den like kjente pariserhjulet, vil man se en rekke med "tryllekunstnere" som bruker det vanlige 3 kopper en ball spillet, der turister skal følge med og gjette hvor ballen er ved spillets slutt. For å ta del i spillet må man betale £10 eller mer og vinneren (alltid han som arrangerer spillet) får summen.

Dette er en av de vanligste metodene og man skulle tro at vi nordmenn er smarte nok til å ikke gå på disse, men det er lett å la seg rive med. Bildet tok vi på Westminster Bridge mellom London Eye og Big Ben, og når vi ble oppdaget tok det ikke mange sekundene før det var 4-5 menn som skulle ta kamerautstyret fra oss.

Gate-svindlere: "gratis" produkter og spørreundersøkelser/underskriftskampanjer

Det er blitt svært vanlig med at disse tilbyr en rose til din partner, en gratis CD eller andre små produkter. Disse er IKKE gratis i de aller fleste tilfeller, men man blir bedt på en svært aggresiv måte å måtte betale alt fra £5 og oppover for selv den minste ting.

En annen versjon av dette er at noen med ID-kort (falske) gjør arbeid for en underskriftskampanje, gjerne for en god sak. Når en av disse legger fram saken som de driver kampanje mot, tar en av de andre i gruppen å ser etter verdisaker i åpne lommer, vesker og ryggsekker.

MERK: Hvis noen tilbyr å ta bilde av deg og ditt reisefølge er det verdt å være ekstra forsiktig da det er blitt ganske vanlig at man ender opp å måtte betale for denne tjenesten, eller enda verre at de stikker av med kameraet/telefonen.

Det er ikke verdt å ta i mot noe "gratis", så fremst det ikke er fra et annerkjent selskap eller fra noen som har godt merkede ID kort som viser at de representerer en vare/tjeneste/bedrift som gir bort smaks/testprøver (dette er faktisk ganske vanlig rundt Soho Square i helgene).

Transportsvindler

Drosjesvindler

Det er dessverre veldig enkelt å lure oss som er ny i en storby som London, da spesielt hvis man benytter seg av taxi. Vi alle har hørt historier om venner som har kjørt rundt og rundt, for så å oppdage senere at de kun skulle til nabobygget, men må betale taxisjåføren det som står på takstameteret. Hvis mulig er det lurt å sjekke på kart over hvor langt det egentlig er dit du skal, og spør om en ca. pris før selve turen starter.

Tuk-tuk / rickshaw scam

Vi har alle vært fristet av disse sykkeltaxiene, da spesielt etter et par pints litt senere på kvelden, men vær obs - disse har vært mye i søkelyset i det siste hvor turister har blitt utnyttet på det groveste. Den siste saken omhandler en familie som ble krevet for over 2000 kroner for en tur som var rundt fem kilometer (ville kostet rundt £7 i vanlig taxi).

Selv om politiet ble kalt inn, sto syklisten på sitt og mente han hadde annonsert på forhånd at det ville koste £10 per minutt!

TIPS: Ikke alle av disse syklistene opererer på denne måten, og det kan faktisk være en fin opplevelse, da spesielt for de minste i familien. Alltid avtal pris på forhånd og pass på at dette er en pris som du er villig til å betale. Hvis det er per minutt/km, avtal en makspris som passer for deg!

Mindre vanlige, men like fullt virkelige svindelmetoder brukt i London:

Taxi-sjåfører som tilbyr narkotika til turister som er på tur til fest. Med en gang dette er gitt til passasjerene kommer (falsk) politi inn i bilen og krever en større sum i "bot" mot å ikke bli plassert i fengsel.

Tips for å minske sjansen for å bli utsatt for svindler og lommetyver

Selv om det er ganske mye "svineri" som foregår her i denne fantastiske byen, så er det ikke så vanlig som det kommer fram når man leser denne artikkelen, og ved å følge noen enkle tips kan man minske sjansen for at det skjer deg betraktelig:

  • ALLTID ha vesker, ryggsekker og bagger lukket.
  • Hvis mulig, legg igjen pass og et ekstra bankkort i safen på hotellrommet eller et annet trygt sted, slik at man har reserve hvis noe skulle skje
  • Ikke "prøv lykken" med slike spill som blir tilbudt på gaten rundt i London. Hvis du absolutt vil spille er det mange casinoer og spillehaller som det er større sjanse for å vinne (man har iallefall en sjanse, i motsetning til disse juksespillene som man finner rundt i byen)
  • Ikke la telefoner og verdisaker ligge på bordet når man er ute på pub, restaurant eller andre offentlige steder
  • Hvis man må bruke telefonen på gaten, hold et ekstra godt grep og tettere inn til kroppen i forhold til hva man vanligvis gjør

Svindel "hot-spots"

Selv om det er vanskelig å si helt sikkert hvor det er mest kriminalitet mot besøkende og turister, så har vi satt sammen en liten liste over de "hot-spots" som har mest rapporterte hendelser kombinert med populære turistområder. Det vil ikke si at man skal unngå disse områdene, men heller passe ekstra godt på sine verdisaker.

  • Hele West End. Områdene rundt Westminster, Leicester Square, Soho, Piccadilly Cirqus, Southbank og Westminster Bridge.
  • På undergrunnen i sentrum, da spesielt i helgene
  • Oxford Street. Her er det ekstra viktig å passe på at verdisaker ikke er tilgjengelig vis åpne lommer eller vesker.

Bildegalleri