Billigere London
Få det meste ut av oppholdet!

Et av våre hovedmål med vår London guide og Nordmenn i London sider er å gjøre oppholdet så bra som mulig, altså oppleve mer for mindre - både tid og penger.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

I en by hvor man har mulighet til å gjøre utrolig mye til alle døgnets tider, som i tillegg er en av de aller største, tar det ikke lang tid før bankkortet går varmt og kontoen tømmes. Men det finnes mye bra tips til å gjøre oppholdet ganske mye billigere.

Er det dyrt i London?

Ja, det er egentlig det. Selv om det av og til kan virke billig for oss nordmenn å være i Storbritannia og London, så blir det veldig raskt veldig dyrt, det også selv om man kanskje er heldig med et svakt pund av og til. Vi forsøker å hele tiden gi de beste tipsene til hvordan vi kan spare noen kroner for at man skal få det meste ut av oppholdet.

Billigere reise

Selv om man kan finne billige fly fra Norge til London kan man ende opp å betale mye på selve oppholdet her i byen - alt koster penger!

Til London fra Norge

De fleste av oss bestiller billigste alternativ når det gjelder fly til London. Man bør faktisk sjekke hvilken tid og til hvilken flyplass man velger. Det kan faktisk bli dyrt hvis man ikke har mulighet til å benytte offentlig transport til der man skal bo. I tillegg ligger Luton flyplass ganske langt utenfor selve London og tar ganske lang tid.

Til sentrum fra flyplassen man lander

Som nevnt koster det en del å reise fra flyplassene og det kommer ann på hvilken tid på dagen og fra hvilken flyplass. Fra Heathrow airport kan man benytte vanlig undergrunn/tube som koster rundt femtilappen (men tar litt tid), fra flyplassen Gatwick kan man benytte vanlig rutetog til Victoria Station (godt tilknyttet undergrunnstasjon i sørvestre delen av byen, i nabolaget til Buckingham Palace).

  • Heathrow er det best å benytte undergrunnen (Piccadilly line). Koster rundt 60kr (£5.90) i motsetning til Heathrow Express som koster rundt £20 og kjører kun til Paddington.
  • Gatwick airport ligger godt tilrettelagt for vanlig rutetog (£5.90) og tar samme tid som Gatwick Express (£19.90), hvis man er heldig/smart å ser direktetoget som kun stopper på East Croydon og Clapham Junction.

OBS: Klikk på hver enkelt flyplass for å se alle alternativer og informasjon om hvilke muligheter man har til forskjellige tider.

Reise rundt i London

Taxi er dyrt selv om det er billig! Tuben blir også dyrt i lengden, buss tar alt for lang tid. Man må finne en balansegang på hva som er beste alternativ når det gjelder å reise lokalt i London. Det meste kommer med lokalkunnskap når man har bodd her i noen år, men det har de fleste av oss ikke tid til.

Supertips! Ikke kjøp papirbilletter for offentlig transport - bruk et såkalt oysterkort / mobilen eller bankkortet som billett på offentlig transport! Ikke bare sparer man mye penger, man slipper å stå i kø for å kjøpe billetter også.

Et godt tips er å bruke en av de mange London appene som er tilgjengelig for transport (vi anbefaller Citymapper og de fleste av oss bruker det hver uke!).

Spare penger på bosted

Uansett om man skal flytte til London eller bare oppleve byen over en kortere periode, bør man tenke litt på hvilket område man skal bosette seg, dette kan ha en indirekte virkning over hvor mye penger man må betale for oppholdet.

Nyttige sider for å finne best mulig sted å overnatte/bo:

En ting er å velge de blant de billigste hotellene, men hvis det koster £30 (rundt 300kr) i taxi hver vei - kan det bli dyrt hvis man er ute å sjekker utelivet i byen til etter togene har sluttet å kjøre slik at man må benytte taxi.

Nærme skole/jobb/det man skal tilbringe mest tid på

Hvis man skal flytte til London bør man tenke litt på hvor man skal bo her i byen. Man merker raskt at man tilbringer utrolig mye tid på å komme seg rundt omkring, selv om distansen i kilometer kanskje ikke er så lang - kan det fort ta veldig lang tid, spesielt hvis det er rushtid eller helligdag (bank holiday som det heter på engelsk).

Hvis man skal jobbe eller studere i øst-London er det dumt å bo i nordvest, da kommer man til å bruke 2-4 timer per dag og rundt 3000kr i måneden bare på å komme seg fra a til b. Men man kan spare ganske mange tusen kroner på husleie (det er dyrt her i byen) hver måned hvis man velger å bo utenfor byen, så man må nesten ta fram kalkulatoren og kjenne med seg selv om hvor mye man er villig til å reise for å spare penger.

Billigere shopping (og det liker man)

Supertips! Hvis man handler over en viss sum kan man kreve momsen tilbake på flyplassen, noe som betyr at man faktisk har automatisk rabatt på alt! Les mer om å kreve momsen tilbake.

Klær og mote

Det er et veldig godt utvalg av tilbud og "closing down" salg rundt om i London, men det er veldig viktig å få med seg at det finnes veldig mye juks rundt dette - spesielt for mindre kjente butikker i Oxford Street.

Hvis man ikke vet helt hva man er på utkikk etter (ehh, det er vel det som er shopping??! :) ) så er TKMax et svært godt alternativ, det er en kjede som kjøper opp overskuddslagre direkte fra merkevarene. Her kan man finne alt fra HellyHansen til Armani, eneste er at det er ikke noe skikkelig system inne i butikkene og man må kjempe seg igjennom rader på rader med forskjellige klær og størrelser, men det er tusenlapper å spare!

Andrejuledagssalget (Boxing day / Januarsalg)

er veldig populært og man kan virkelig spare utrolig mye penger. Selve salget starter på 26 desember og varer til midten av januar, men det er to ting som er verdt å vite: 1. Det blir usannsynlig mye mennesker i butikker og gatene rundt, 2. De beste tilbudene og størrelsene forsvinner veldig raskt.

Supersalg for det meste: Black friday

I de seneste årene har den amerikanske Black Friday bølgen (dagen etter Thanksgiving som er den fjerde torsdagen i november) kommet til England og London. Ikke bare med at den har kommet hit, den har også fått butikker til å utvide til å være en hel uke (for å få mer trafikk til nettbutikker og selve butikkene i gatene).

Benytt internett-rabatter for Londonturen

Hvis man liker å kjøpe ting på internett (hvem gjør ikke det??) kan man benytte seg av en del ekstra triks. For eksempel kan man bestille varer fra internettbutikker som vanligvis ikke har levering til Norge eller man kan benytte seg av mye billigere levering for varer som vanligvis ville kostet mye. Alt man trenger gjøre er å sjekke med hotellet (eller det stedet man skal overnatte) om man kan få en levering fra den og den butikken dit, det går som regel bra. Deretter kan man sette opp en vanlig bestilling, betale og så henter man leveransen direkte i resepsjonen når man kommer til hotellet. Dette blir ganske mye dyrere selv om man må betale for ekstra/sjekket inn bagasje.

Billigere ting å gjøre

Hvis man tenker å få med seg noe av det London har å by på av ting å gjøre kan det være veldig smart å vurdere ett såkalt London Pass som gir gratis inngang til over 60 attraksjoner og severdigheter i og rundt London. I tillegg kan man også slippe kø med at det inkluderer "priority entry".

Man kan faktisk gjøre ting uten å betale også

Selv om det meste koster penger her i byen, er det en del muligheter til å gjøre ting som er gratis. 

  • Det finnes flere hundre museumer som har gratis inngang! Det samme gjelder for en del gallerier også (vi har merket de som er gratis)
  • Mange av de flotteste historiske bygningene i London er like flotte fra utsiden som på innsiden, så det er ikke super-nødvendig å betale dyre dommer for å komme inn i selve bygningene hvis man ikke har en veldig interesse for det, dette gjelder også for borger og slott.
  • På fine dager er det veldig vakkert i Londons parker og hager (det finnes mange)

Liste over alle nyttige artikler for å få billigere London