Åpningstider i London

London er en by som aldri sover - det er alltid noe som er åpent! Nedenfor kan man finne de generelle åpningstidene til butikker, restauranter og utesteder her i byen.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Søndagsåpne butikker er veldig vanlig her og det er kun matbutikker som har restriksjoner over hvor mange timer de kan holde åpent. Hvis man befinner seg rundt Oxford Street eller andre store butikker og kjøpesentre kan man shoppe til sendt på kvelden.

Etter å ha vært i London en stund blir man fort bortskjemt med de lange åpningstider, i tillegg til søndagsåpne butikker, noe som er veldig praktisk (så fremst man ikke må på jobb i en av disse). Nedenfor har vi en liste over forskjellige kategorier med generelle åpningstider.

I storbyguiden vår har vi inkludert åpningstider for alle listingene hvor dette er relevant.

Åpningstider på søndager og helligdager

De fleste butikker har åpne på både søndager og helligdager, men ofte med litt reduserte tider. Det er verdt å merke seg at hvis en helligdag faller på en lørdag eller søndag, flyttes denne "fridagen" til førstkommende mandag (genialt for oss som bor og jobber her i byen!).

Matbutikker (Større butikker) har en såkalt 6-timers regel der de kun har lov å holde åpent totalt seks timer på søndager og helligdager.

Vanlige butikker rundt sentrum og oxford street holder åpent til rimelig sent, gjerne helt til klokken sju, åtte eller ni. Mer informasjon om åpningstider oxford street.

Kjøpe/varesentre

De største kjøpesentrene rundt i byen har åpent Mandag til Lørdag: 09:00 - 21:00 og Søndag: 11:00 - 19:00

Mest populære kjøpesentre og varehus:

  • Harrods: Man-Fre: 09:00 til 22:00, Lør: 10:00 til 21:00 og Søndag 11:00 til 20:00
  • Selfridges: Man-Fre: 09:00 til 22:00, Lør: 10:00 til 21:00 og Søndag 11:00 til 20:00
  • Westfields Sheperds Bush (vest-London) Man-Fre: 09:00 til 22:00, Lør: 10:00 til 21:00 og Søndag 11:00 til 20:00
  • Westfields Stratford (øst-London): Man-Fre: 09:00 til 22:00, Lør: 10:00 til 21:00 og Søndag 11:00 til 20:00

Når stenger butikkene?

Igjen, så kommer dette ann på beliggenheten på butikkene i og rundt London. Blant annet så holder butikkene i Oxford Street og "sentrum" åpent til ganske sent hele uken (gjerne til klokken 22:00), mens i utkantsstrøkene holder butikkene åpent til rundt klokken 18.00 mandag til lørdag og noe tidligere på søndager. 

Hva med markedene?

London er kjent for alle sine markeder som tilbyr alt fra blomster og brukte klær til det aller siste innen streetfood og mat. Mange av disse markedene har kun åpent i helger og helligdager, men noen av de største har åpent hele uken, som foreksempel Camden Market og Borough Market. Åpningstiden varierer, men en god pekepinn er fra klokken 10:00 til rundt klokken fem/seks på ettermiddagen.

Matbutikker

Som i Norge er det flere forskjellige kjeder og klassifiseringer av matbutikker, hvor alle disse har forskjellig sortiment og åpningstider.

De vanlige matbutikkene stenger mellom klokken 21-24:00 mandag til lørdag, og rundt klokken 18:00 på søndager. Butikker med mindre sortiment holder samme åpningstider hele uken da de ikke er påvirket av 6 timers regelen.

Corner-shops

Dette er en hybrid av kiosk, butikk og vinmonopol og man finner de på de utroligste stedene, gjerne ikke ved "high-streets"/hovedgater. Åpningstidene på disse varerer til "late" (de oppgir ikke noe spesifikt tidspunkt hvor de stenger, men stenger når de føler det ikke er noe mer å gjøre), eller mange av disse er faktisk døgnåpne og man kan få tak i det nødvendigste hele døgnet (inkludert alkohol).

Utesteder

Åpningstidene til utestedene (klikk for liste og mer informasjon) varierer i henhold til område/bydel og lisensklassifisering. Generelle åpningstider for puber er mandag til torsdag 10:00 til 23:00 og til midnatt på lørdager. Nattklubber og barer varierer åpningstiden på samme måte, men ofte med åpningstider fra senere på dagen til senere på natten, oftest til klokken ett på ukedager og til klokken tre i helgene.

Mer informasjon og utesteder i vår utelivsguide om utelivet i London:

  • Barer (åpent oftest til rundt klokken 3)
  • Cocktailsteder (åpent til 1-3 på natten og hotellbarer ofte rundt samme tid)
  • Puber (åpent til kl 23:00 i ukedager og 12-1 fredag og lørdag)

Spisesteder

Spisestedene har som regel egne tider hvor de serverer mat og det er vanlig at det er "pause" i matserveringen mellom lunch og middag (ofte mellom klokken 15:00 og 17:00). Matserveringen på de fleste stedene stenger klokken 22:00 gjennom hele uken.

Vis liste over:

Område og bydel ("council") bestemmer

Også her i byen er det bydelene som bestemmer grunnreglene for åpningstider, hvor det er forskjellige restriksjoner over hvor lenge de kan holde åpent. Det er også forskjellige utsalgstider for alkohol i forskjellige bydeler, hvor man kan oppleve at man ikke får kjøpt alkohol etter klokken 20:00 i enkelt bydeler i vest, så kan man kjøpe alkohol 24/7 i mange andre deler.

Hvis man har tatt turen til "The City", business/bank-området i London, har man fått med seg at de fleste puber, restauranter og kafeer er kun åpne mandag til fredag og stenger rimelig tidlig på disse dagene. Dette er hovedsakelig for at det er nesten ikke mennesker som holder til her på helgene. TIPS: Hvis man befinner seg i området, så er man kun et par hundre meter fra livlige øst-London med Shoreditch, Liverpool Street og Old Street som de mest kjente områdene. I tillegg er det kun et par stopp inn til West End og det som vi nordmenn feilaktig kaller city.