Londons kuleste kaféopplevelser
Mer enn bare svart kaffe med melk

Kafékulturen i London har forandret seg mye i løpet av de siste årene. Den nyeste trenden er små nisje-/konseptkaféer, eller ”concept cafés”, som popper opp overalt i London (oftest i øst). Folk står nå i kø for å oppleve kafébesøk litt utenom det vanlige, med selskap av alt fra katter til frisører og sykkelreparatører.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

I London kan man oppleve det meste, det siste i rekken er kaffe (og det som hører til). Her er det nemlig ikke nok med importerte kaffebønner og spesialmelk, noe konseptkafetrenden er et godt bevis på. Og ja, det bør prøves!

Hva er konseptkaféer?

Kort fortalt er det en kafé med et spesielt tema, hvor kaffen ikke er det viktigste men en del av opplevelsen. Et eksempel på et slikt sted som vi nordmenn kjenner godt til, er Scandinavian Kitchen som fungerer som en landhandel i tillegg til å servere cappuccinoer og skandinaviske kaker.

I de siste par årene har disse stedene blitt "kulere" og kombinasjonene kan til tider virke litt ville, hva med en kafé hvor man må betale for å lage sin egen te eller betale stå i kø for å kjøpe en skål med frokostblanding?

"Nå som vi lever i en så digital verden, og folk bruker så mye tid på TV- og dataspill, eller sitter og surfer på mobilen mens de drikker kaffe..."

Over 500 Brettspill

Brettspillkaféen Draughts i Hackney er en av de nyeste. Med over 500 brettspill på hyllene er det kanskje ikke så rart at mange vil prøve ut stedet.

Her er det lurt å reservere bord på forhånd, da ventetiden ellers kan bli ganske lang.

”Jeg anbefaler å prøve spillet Snake Oil, som er kjempemorsomt. Og Ticket to Ride, eller kanskje Elk Fest, som handler om to elger som skal prøve å krysse en elv,” sier Kieran Hall, en erfaren brettspiller som jobber på kaféen.

Noe som er nytt med disse konseptkaféene er at de gjerne tar en inngangspris, i Draughts sitt tilfelle 5 pund. Her betaler man gjerne mer for den sosiale opplevelsen enn selve maten, og det er nettopp denne menneskelige kontakten disse nye stedene ønsker å oppmuntre gjestene til.

”Nå som vi lever i en så digital verden, og folk bruker så mye tid på å spille TV –og dataspill, eller sitter og surfer på mobilen mens de drikker kaffe, så tror jeg at slike konsepter er det som skal til for å føre mennesker sammen igjen i sosiale aktiviteter. Det er faktisk ganske sjelden man ser folk bruke mobilen her inne,” sier manageren, Hayley Summers.

Her føler man at man går inn i noens leilighet, tatt rett ut fra 70-tallet

Ikke langt fra Draughts, hvor Old Street møter Kingsland Road, finner man den russisk-inspirerte ”pay as you stay”-kaféen Ziferblat.

Her føler man at man går inn i noens leilighet, tatt rett ut fra 70-tallet, hvor umatchende møbler og mønstrede tapeter pryder rommet. For 5 pence per minutt kan alle gjester bli så lenge de vil, og bruke kjøkkenet til å lage sin egen te, kaffe og smørbrød.

”Man kan gjøre omtrent hva man vil her inne,” sier Gaia, en av vertinnene, og refererer til de mange bøkene, spillene og musikkinstrumentene som er plassert tilfeldig rundt i kaféen. I motsetning til på Draughts har mange av gjestene med seg sine bærbare PC-er, og sitter og jobber. Gaia mener likevel dette er et sosialt sted: ”Man kan sitte og jobbe, men samtidig møter man nye mennesker når man tar pauser fra arbeidet for å lage seg en kopp te på kjøkkenet, noe man ikke opplever på vanlige kaféer.”

Skiller seg fra mengden

I en by som London, med utallige restauranter, puber og kaféer, har det blitt viktigere enn noen gang å skille seg ut og tilby noe nytt, gjerne i form av opplevelser ved siden av maten.

”Det er alltid positivt å ha et unikt konsept som fører til morsomme sosiale opplevelser, fordi det gjør at folk begynner å snakke om kaféene, deler bilder i sosiale medier, og inspirerer venner til å besøke de samme stedene,” sier Shokoh Ghanbarzadegan, som startet Curious Yellow Kafé i Hoxton for nesten fem år siden.

Denne koselige svenske kaféen har i likhet med mange andre i Shoreditch-området blitt nesten som en turistdestinasjon.

Det handler mer om mennesker enn penger

Til tross for at de nye kaféeierne ønsker å nå ut til flest mulig, handler konseptkaféene om så mye mer enn bare kommersiell konkurranse. Så klart trenger de å tjene penger for å overleve økonomisk sett, men det er ikke den viktigste motivasjonen. ”For oss handler det mer om å tilby folk gode opplevelser enn om å tjene mest mulig penger,” mener Max Bergström, som også jobber på Curious Yellow Kafé.

Vertinnen Gaia fra Ziferblat er enig: ”Du får mye bedre kundeservice og bedre opplevelser om du besøker en nisjekafé, enn om du går til en kjede som Starbucks eller Costa. Dette er fordi de som står bak disse uavhengige kaféene virkelig bryr seg om kaféen og kundene.”

At det handler mer om mennesker enn penger, kan også servitørene på Canvas, Londons nye ”happiness café”, skrive under på. Kaféen åpnet rett i nærheten av Brick Lane i oktober i fjor, og konseptet er kanskje akkurat det mange mennesker i London trenger – ettersom bare 30% av byens befolkning vurderer seg selv som lykkelig, ifølge en undersøkelse gjennomført av Office of National Statistics.

”Vi tilbyr en del ulike aktiviteter her på kaféen, alt fra Ted talks til yoga, og håper rett og slett bare at folk skal føle seg bra her,” sier Jane Morrin O’Rourke, en av servitrisene.

Hun deler også gjerne ut penner til gjestene, og oppfordrer alle til å dele sine hemmeligheter og følelser på veggene i kaféen. ”Veggene her er som et lerret, derav navnet på kaféen,” forklarer hun. Hun håper skribleriene kan fungere som samtalestartere og åpne opp for mer interaksjon mellom gjestene enn man ellers ville opplevd på en vanlig kafé.

Kaffe med katter, ugler og minigriser

Blant de nye konseptkaféene er de som tilbyr fysisk interaksjon med dyr kanskje de aller mest populære.

Midt i Brick Lane kan du nyte et måltid omgitt av de elleve kattene som bor på Londons første kattekafé, Lady Dinah’s Cat Emporium. Romeo, Donnie, Petra og resten av den pelsete gjengen trenger sjeldent å vente lenge på besøk – i løpet av de første 24 timene etter kaféen åpnet i fjor, mottok de over 7000 bordreservasjoner.

”Dette er tydeligvis et veldig populært konsept, og uansett om du er vant til katter eller ikke, vil dagen din føles mye bedre etter å ha besøkt kaféen,” sier Tenneil Murray, som jobber der.

Flere studier viser at hun sannsynligvis har rett – katter er ikke bare underholdende, men det er kjent at dyr også har evnen til å redusere menneskers blodtrykk, og oppmuntrer gjerne også mennesker til å snakke sammen. Å tilbringe et par timer på Lady Dinah’s kan altså være et supert avbrekk i en ellers stressende hverdag.

I etterkant av suksessen til Londons kattekafé, har flere pop-up-kaféer med dyretema åpnet i London for kortere perioder tidligere i år, blant annet uglebaren Annie The Owl, og til og med en minigriskafé. Om dette er noe som kommer til å bli permanente kaféer, gjenstår å se.

Bedrifter kombinert med kaféer

I Øst-London har det den siste tiden også blitt populært å kombinere ulike bedrifter og kaféer. Her finnes blant annet frisørkafeen Hurwundeki, hvor man kan få en ny hårsveis samtidig som man får prøvd ut koreansk mat til en billig penge, flere forskjellige sykkelkaféer, og til og med en kombinert kafé og 3D-printingbedrift. Virkelig noe for enhver smak!

”Folk i London har det ofte veldig travelt, så det fungerer veldig bra å tilby dem et sted hvor man kan få gjort to ting på en gang,” sier Gaia Carapellese, som jobber på sykkelkaféen Look Mum No Hands! i Old Street. Her kan man nyte kjempegode smoothier og kaker mens man leverer fra seg sykkelen til reparasjon.

Du trenger selvsagt ikke å eie en sykkel for å besøke kaféen. Mange kommer kun for atmosfæren og dekorasjonen sin skyld, for det er noe ganske spesielt med å ta kaffepausen sin i en kafé hvor det henger fargerike sykler fra både tak og vegger.

Enda nyere enn konseptet med sykkelkaféer, er Makers Café i Kingsland Road, som åpnet i august i fjor. Her kombineres kaffe, kaker, 3D-printing og laserkutting, og alle besøkende kan få oppleve å være kreativ og skape noe.

Soner Ozenc, kaféens grunnlegger og eier, sier det ikke er noe press om å måtte skape noe, men håper gjestene blir inspirert av de mange ulike skulpturene på hyllene: ”Her er alle velkommen til å diskutere prosjekter og utveksle idéer, eller bare nyte en kaffe og observere hvordan prosessene med 3D-printing og laserkutting fungerer”. Med andre ord en kaféopplevelse litt utenom det vanlige.

Både Soner Ozenc og Alan Santana, som er manager på den kombinerte vintagebutikken og kaféen ved navn 14 Bacon Street, rett ved Brick Lane, er enige om at å tilby flere ting på en gang kan være en kommersiell fordel, spesielt i områder med mange kaféer. Men det handler som tidligere nevnt om mer enn bare det økonomiske.

”Her i kaféen arrangerer vi også konserter, tegnekurs og mye annet. Mange kommer inn og spør oss hva som står på dagens program, så det er tydelig at folk ønsker mer enn bare kaffe – man vil gjerne ha en opplevelse eller underholdning med på kjøpet,” sier Santana.

Konseptkaféenes framtid

Det er ingen tvil om at nisjekaféer og konseptkaféer har blitt en stor suksess, både blant lokale ”Londoners” og turister.

”Jeg tror nok det kommer til å dukke opp flere brettspillkaféer i London i løpet av de neste årene,” sier Kieran Hall fra Draughts.

Shokoh Ghanbarzadegan fra Curious Yellow Kafé er helt enig: ”Det vi ser nå er nok bare begynnelsen på konseptkaféer i London.”

Bildegalleri