17. Mai i London
Nesten bedre nasjonaldagsfeiring enn i Norge!

Dette er årets høydepunkt for mange tusen nordmenn som bor i byen. Også i London feires nasjonaldagen på tradisjonelt vis med tog, taler, pølser og is.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Dette er dagen over alle dager for oss nordmenn som bor i London. Selv om 17. Mai er veldig fint og koselig hjemme i Norge, så er det en helt annen opplevelse når man feirer dagen i det store utlandet. 

Det er lite som slår 17. Mai med godt vær og godt selskap. Også i London feires dagen på tradisjoneltsett, til og med kanskje litt ekstra godt å være norsk i London på denne dagen.

Du kan se mange flere bilder fra tidligere år i vår facebookgruppe, og gjerne tag deg selv og venner du kjenner:)

Flere tusen norske festglade mennesker samles i Southwark Park på 17. mai for en tradisjonsrik feiring av vår nasjonaldag. 

Hvordan feires dagen?

Champagnefrokost og NRK

Det er mange som starter dagen med champagne frokost enten direkte i parken eller hjemme. Man kan enten lage de norske godbitene selv eller benytte seg av "take-away" norsk frokost. Vi har testet begge versjonene og selv om hjemmelaget stortsett alltid er best, så var det faktisk veldig komfortabelt, godt og rimelig å bestille hjem. Vi benyttet oss av tilbudet fra Le Pan da det var litt rimeligere enn Scandinavian Kitchen (vi gikk for en sammensetning som kom til £10 per person og inkluderte alt, utenom champagne!).

Selvfølgelig følges feiringen hjemme og rundt i verden via internettsendingene til NRK.

Tog gjennom London i finstasen

Etter at frokosten er inntatt og klokken begynner å nærme seg tolv, sjekker man finstasen en siste gang før man tar med oysterkortet og starter første turen til dagens første tog.

Det er enkelt å legge merke til nordmenn som er på tur til feiringen, så hvis du ikke vet hvor du skal, bare følg flaggene.

Påfyll til piknikk kurven

Det er mange av oss som stopper innom butikken for litt ekstra påfyll av jordbær, et par cider og kanskje en liten flaske champagne før man kommer til parken. Hvis været er bra, er det fantastisk fint å i parken med mange tusen festglade nordmenn som synger smiler og ler.

Underholdning for store og små

Det er godt tilrettelagt for de minste, her kan man se noen av hoppeslottene som er en del av feiringen i parken.

Det er selvfølgelig lagt opp til god underholdning for små og store barn, hvor barna kan ta del i leker og de evig populære hoppeslottene. Underholdningen for de voksne kommer stortsett fra scenen, og det legges stor vekt på at det skal være både festlig og god kvalitet.

Tradisjonelt tog gjennom parken

Andre tog for dagen er av den litt mer tradisjonelle typen, nemlig et skikkelig 17. Mai tog anført at korps, flaggbærere og syngende barn og voksne. Toget starter kvart over ett og tar bortimot tretti minutter rundt igjennom den grønne parken (Det er faktisk her vi spiller fotball gjennom sommeren også).

Mest sannsynlig det beste toget i London, selv om det kanskje er like mye mennesker som i rushtrafikken på sentral line.

De festglade drar videre til...

Når festlighetene er ferdig i parken, så drar de fleste festglade til Covent Garden og Punch and Judy for en videre fest i det 3 etg utestedet midt i covent garden. Hvis du har lyst å spise, eller kanskje fortsette festen etter så er Roadhouse stedet for deg.

Sjømannskirken serverer også den årlige festmiddagen og bløtkake klokken seks i kirken. Prisen er £20 per person (£10 studenter/pensjonister og barn, barn under 10 år gratis), påmeldingsfristen for denne er 14. Mai. Du kan lese mer om middagen og påmelding her.

Knut og May Lis smiler til kameraet i kjelleren på puben Punch and Judy i Covent Garden.

Tidligere Program for 17. Mai i London

Program 17. Mai 2016

Program for 2015

10.00 Parken åpner. Nytt i år er at det koster £1 for å være med. Grunnen til dette er for å få et besøkstall på arrangementet. Man får et gratis lodd til 17 mai loddtrekningen.

10.30 Flaggheising! Scandi Kitchen har champagnefrokost for de som ikke arrangerer dette hjemm. KFUK og Sjømannskirken selger 17. mai godis (pølser, vafler, is og solo!)

10.40 Offisiell åpning ved Linda Møller (konfransier for dagen)

11.00 Barneaktivitetene åpner (hoppeslott osv)

... (forskjellig kos og lek)

13.05 Allsang ved Christian Ingebrigtsen (TIPS: Hvis du er med på privat champagnefrokost, så er det anbefalt å ta sikte på å komme før denne tiden)

13.15 - 14.00 17. Mai tog!

14.00 - 16.00 Mange musikalske innslag ved blant annet et par band fra den norske skolen og Christian Ingebrigtsen. Ambassadør Mona Juul holder tale.

Bildegalleri