Julefeiring og forberedelser i London
Julegater, julegaver og alt som hører til

London kommer virkelig til liv når det nærmer seg jul, både med enorme julemarkeder, salg, julebord og alt det som hører til (og så kommer julepynten fram i pubene etter Halloween).

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Her har vi satt sammen all informasjon om jul i London, alt fra julegater og vinduer til hvordan man feirer jul på britisk og tradisjonell norsk i storbyen.

Beste julegater og julevinduer - London er vinneren

London er kjent for sine julelys i gatene hvor både Oxford Street og Regent Street er to av de mest populære og største julegatene. Hvis man har lyst på litt mer intime gater er Carnaby Street en av våre favoritter, i tillegg til smågater rundt i øst-London.

Selfridges på Oxford Street har i mange mange år blitt omtalt som det beste julevinduet i London, men de fleste butikker med seg selv gjør en enormt innsats når det kommer til imponerende utstillingsvinduer for juleperioden.

Når tennes juletreet på Trafalgar Square (det norske treet) 2016

Oppgitte datoen for tenningen av granen er 1 desember.

Tenningen av granen foregår med tusenvis av gjester og tilskuere samlet rundt treet, hvor spesielle gjester holder taler og tradisjonelle julesanger (på engelsk).

Bakgrunn til det norske juletreet

Hvert år siden 1947 har det norske folk gitt Londonerne et juletre som en takkegave for Britenes støtte og hjelp under Andre verdenskrig. Denne norske granen er som regel over 20 meter høyt og femti til seksti år gamle. Trærne blir som regel valgt lang tid i forkant slik at forholdene rundt hver utvalgte gran får optimale vekstforhold til å bli verdig en plass på selveste Trafalgar Square i London.

Treet blir hugget i en seremoni hvor Lord Mayor of Westminster, den britiske ambassadøren og ordføreren i Oslo deltar. Deretter blir treet sendt med sjøveien over til London og Trafalgar Square hvor det blir satt opp og pyntet på tradisjonelt norsk sett med lysslynger som henger nedover.

Andre vinter/julemarkeder rundt om i byen

Mange av oss ser fram til Winter Wonderland, et jule/vintermarked i Hyde Park, som åpner sine porter i november med alt fra barneshow og karuseller til barer og voksenunerholdning - alt med vinter og juletema. 

I tillegg for oss som bor i London er det norske/nordiske julemarkedet ved sjømannskirken anbefalt, her kan man kjøpe tradisjonell julemat som ribbe, fenalår og pepperkaker (i tillegg til skikkelige strikkalester!!). Dette markedet går av stabelen 18-20 november i 2016.

Hvor kjøper man norsk julemat i London?

Man har faktisk et par alternativer når det kommer til å få tak på alt fra pepperkaker til juleribbe. Scandinavian Kitchen rundt Oxford Circus begynner med sitt juleutvalg allerede i starten av November, mens det nordiske julemarkedet har en del rimeligere pris og større utvalg av både fenalår og kjøtt er utenfor den norske sjømannskirken 18-20 november.

Julekamper og spesielt andre-juledag er spesielt viktige for fansen

De fleste fotballseriene rundt i verden har spillefri i jula, men i England spilles det kamper tett på hver andre og fansen elsker dette. Generelt sett er det mye vanskeligere å få tak på billetter til disse kampene enn til andre tider i sesongen. 

Boxing day kampen (andre juledag) er spesielt populær, dette er en bankholiday/helligdag i England som betyr at mange familier har fri. Samtidig er dette også kjent som en svært populær shopping dag og det er vanlig at familien deles i to: en del drar til julegavebytting/salgene i butikker mens andre delen drar på fotballkamp.

Ting å gjøre i London i jula

Selvfølgelig er det utrolig mye å gjøre her i byen når mørket senker seg og julestresset begynner ta overhånd, men noen ting er bedre enn andre (det er ikke bare shopping i London vettu :-) Nedenfor er noen av tingene vi har i vår storbyguide (satt sammen av oss nordmenn som bor i London).

Feire julen i London

Sjømannskirken i London inviterer hvert år til tradisjonell norsk julefeiring med både pinnekjøtt, ribbe, julebrus, grøt og alt det som hører med. Hvert år fylles kirken med juleglade nordmenn som ønsker en "norsk" jul i London. Selvfølgelig er det også julegudstjeneste med julesanger og det som ellers hører med. 

Nyttige datoer for jul i London

Dato Event/Arrangement
6 November Julelysene i Oxford Street tennes
10 November Julelysene i Bond Street og Carnaby Street tennes
11 November Åpning av Winter Wonderland i Hyde Park
Vinterfestivalen ved Southbank åpner
17 November Julelysene i Regent Street tennes
18 November Scandinavian Christmas Market åpnes (varer til søndag 20 November)
1 Desember Tenning av den norske julegranen i Trafalgar Square
26 Desember Boxing Day Sale, andrejuledagssalg

Bildegalleri