Stratford-upon-Avon
Besøk Shakespeares fødeby

Hva med en dagstur ut av Londons travle gater til rolige og sjarmerende Stratford-upon-Avon, William Shakespeares fødeby.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

Stratford-upon-Avon(SuA) er mest populær for å være stedet hvor William Shakespeare ble født, og SuA kan nås med tog fra London Marylebone Station og tar litt over 2 timer. Det går også busser med National Express fra Victoria Station som tar fra 2 og en halv til 3 og en halv time, i tillegg kan man benytte det berømte Shakespeare Express damptoget på søndager gjennom sommeren fra Birmingham.

Den lille idylliske byen Stratford-upon-Avon har ikke mer enn litt over 25 000 innbyggere, men hvert år strømmer over 2 millioner besøkende til byen, som er verdensberømt for å være fødestedet til den engelske dramatikeren William Shakespeare. 

Mest populære severdigheter og attraksjoner

De fleste severdighetene i Stratford upon Avon omhandler Shakespeare and hans liv, noe som ikke er uventet. Dette er en svært fin liten småby, og du vil garantert få mange fine opplevelser og bilder fra en dagstur hit.

Shakespeare's fødested og barndomshjem

Gågaten utenfor barndomshjemmet yrer av folk på sommeren.
Det er satt opp et moderne besøkelsessenter som forteller om Shakespeares  liv og karriere. Dette blir fortalt gjennom et multimediashow med video, lyd, musikk og diverse effekter, før man kommer ut til huset og hagen der han vokste opp.

Det er mulig å se seg om inne i huset, som er innredet slik man mener det kan ha vært på Shakespeare sin tid. I hagen kan du oppleve skuespill av Shakespeare med dyktige og engasjerte skuespillere, alt fra «Hamlet», «Romeo og Julie» til «Macbeth» blir fremført. Alt foregår rundt deg i hagen og i huset, slik at det nesten føles som å være en del av skuespillet selv.

Anne Hathaway's Cottage

Verdensberømt cottage for Anne Hathaway
Den verdensberømte hytten til Anne Hathaway ligger i Shottery (1,5km fra sentrum) og var barndomshjemmet til Shakespeare's kone. Hytten har vært en populær severdighet for mange tiår. Det er mulig å enten betale for en guidet tur, eller utforske på egenhånd. Man må regne med å bruke rundt en time her, da det er en del å se.

Mary Arden's Farm

Tudor-huset som Mary Arden bodde i på 1570-tallet
Dette er barndomshjemmet til Shakespeare's mor, og hvilken historisk gård dette er! Når man besøker gården blir man tatt tilbake til 1570-tallet og man kan se hvordan mennesker levde på den tiden. Det finnes mange forskjellige aktiviteter å gjøre her, spesielt om sommeren og ved skolefri. Det anbefales at man minst setter av to timer til å besøke Mary Arden- og Palmer-gården, spesielt hvis man vil gå litt rundt på stiene rundt gårdene.

Sesong: 17 mar. - 2 nov. (Stengt mellom 3 nov og 16 mars) | Åpningstider:10.00 - 17.00 | Pris:£15.90 (Voksen) £9.50 (Barn) £41.50 (Familie)

"Alt" dreier seg om Shakespeare 

I Stratford-upon-Avon dreier alt seg om Shakespeare. Barer, butikker, spisesteder, kafeer og suvenir butikker har alle en link til byens store sønn. Henley street er byens hovedgate og store gågate, her finnes det masse små koselige butikker, kafeer og barer. Byen har etterhvert utviklet seg til å bli en turistmagnet, og er veldig godt besøkt spesielt om sommeren, og i gågaten finner vi huset hvor Shakespeare skal ha blitt født og tilbrakt sine første barndomsår.

William Shakespeare's historie på 8 setninger

  1. William Shakespeare ble født i Henley Street i Stratford-upon-Avon den 24 april 1564, hvor han også tilbrakte sin tidlige oppvekst.
  2. Han giftet seg i en alder av kun 18 år med den da 26 år gamle Anne Hathaway.
  3. De fikk 3 barn sammen, Susanne og tvillingene Hamnet og Judit.
  4. Shakespeare reiste inn til London i 1580 årene og ble etterhvert en del av en teatergruppe kalt «The Lord Chamberlains men», som bygde sitt eget teater på sørsiden av Themsen i London på slutten av 1500-tallet, som de kalte «The Globe».
  5. Når James 1 ble ny konge, ble gruppen tatt under hans vinger og fikk tilnavnet «The Kings men».
  6. Shakespeare ble etterhvert en veldig populær skuespiller og dramatiker, og skrev mange skuespill som med tiden har blitt verdensberømte. 
  7. Han vendte ikke tilbake til Stratford-upon-Avon før han var en rik og berømt dramatiker, hvor han kjøpte huset «New Place» som ble regnet som det mest fasjonable huset i hele Stratford-upon-Avon på den tiden.
  8. William Shakespeare døde i sin fødeby den 23 april 1616, bare 52 år gammel.

«The Globe» teateret i London 

Om du ønsker å oppleve Shakespeare, men ikke ønsker å reise ut av London, kan du besøke «The Globe» teateret som du finner rett ved siden av Tate Modern og Millennium Bridge på sørsiden av Themsen.

Dette er  kun en kopi av hvordan man mener teateret så ut på Shakespeare sin tid, og ikke det originale teateret, som brant ned på starten av 1600-tallet. Her kan man få guidede turer inne på teateret, samt oppleve mange av de verdensberømte skuespillene slik de var ment å bli fremført på Shakespeare sin tid. Stedet hvor det orginale «The Globe» sto, kan sees ikke så langt unna der det nye «The Globe» står i dag, lenger bort fra Themsen.  

Komme seg til Stratford-upon-Avon

Det er flere alternativer når man skal til Stratford upon Avon, hvor tog er det vanligste men dyreste og buss er det billigste og tar bare en time lengere. Hvis man har mulighet, så anbefales det å bruke Shakespeare Express fra Birmingham (mer informasjon lenger ned), eller så kan man kjøpe ferdige pakketilbud som inkluderer transport og guide.

 

TOG

BUSS

Pakketilbud

Fordel: Vanligste og raskeste Billigste og ikke så mye langsommere Mest praktiske alternativ
Pris: Rundt £40 per person t/r Rundt £12 per person t/r Rundt £45 per person t/r inkludert flere severdigheter og guide
Tid: Rundt to timer Rundt tre timer Hel dag

Vanligste og raskeste: Tog

Du kan sette sammen din egen reise med tog fra London som går hver andre time med Chiltern Rail fra Marleybone station. Billettene koster alt fra £10 til £32 per person hver vei og tar fra to timer med tog uten skift, og rundt tre timer med endring av tog underveis.

Billigste og ikke så mye langsommere: Buss

Det er en del penger å spare med å ta buss når du skal gjenoppleve Shakespeare, med National Rail kan du få bussbilletter fra £3 per person hver vei. Det beste av alt er at turen tar ikke mer enn tre timer! Bussene går fra bussstasjonen ved Victoria (Victoria Coach Station).

Mest Praktiske: Pakketilbud med transport og guide

Pakketilbud er kanskje det beste alternativet når det kommer til historiske opplevelser som dette siden det inkluderer guide, og historiske fakta blir fortalt istedenfor å lese rett fra en bok. Med disse pakkene kan du også inkludere andre ting som er verdt å få med seg på samme tur, slik at du får så mye som mulig med deg på denne dagsturen.

Mest spesielle: The Shakespeare Express

Fantastisk damptog gjennom idylliske omgivelser
Hvis dere har god tid og skal reise på en søndag i perioden 20 juli til 7 september, så anbefales det å ta toget til Birmingham fra London, hvor det så er mulighet til å kjøre god gammeldags damptog fra Birmingham Snow Hill. En vanlig billett koster £20 tur-retur Birmingham - Stratford-upon-Avon og tar rundt en time hver vei. Det er også mulighet for Premium Diner som inkluderer en bedre middag på turen.

Bildegalleri