Stonehenge
Opplev tusenår gammel historie på nært hold

Stonehenge regnes som et av verdens mest kjente byggverk og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1986. Det er et mystisk forhistorisk stein monument som ingen egentlig vet helt sikkert hva er blitt brukt til. Teoriene er og har vært mange og varierte.

Skrevet av Norlon Norlon     |   Sist Oppdatert:   |   Publisert:

London er en fantastisk fin by, men av og til så er det fint å kunne ta en liten dagstur til alt det England har å by på, dette kan som regel gjøres veldig rimelig, uten den helt store planleggingen. Hva med en tur til Stonehenge?

Stonehenge regnes som et av verdens mest kjente byggverk og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1986. Det er et mystisk forhistorisk stein monument som ingen egentlig vet helt sikkert hva er blitt brukt til. Teoriene er og har vært mange og varierte.

Bygget over flere faser over 2000 år

Selve monumentet ligger i Amesbury i regionen Wiltshire. Monumentet ble bygget i flere ulike faser i en periode på over 2000 år, hvor man tror at det hele startet for ca 5000 år siden. Stonehenge betyr «de hengende steinene» og teoriene om hvem som satt opp monumentet og hvorfor, har vært mange opp igjennom tidene. Romerne, Druidene, Kelterne eller våres egne vikinger? Selv Trollmannen Merlin og Djevelen selv er nevnt i sagn om hvordan Stonehenge ble til.

Offringsted til avfyringsrampe for UFOer

Hva det har blitt brukt til har vært like omstridt. Opp igjennom tidene har folk ment det har vært alt fra et rituelt offringssted og brukt for å tilbe solen, en astronomisk kalkulator eller et kongelig slott, romersk tempel, offringsted for mennesker, steinalder observatorium, pilgrimsmål, solur, astronomisk kalender til mer spenstige teorier som avfyringsrampe for UFOer. Teoriene har vært mange og varierte, noen mer sannsynlige enn andre.

Begrenset tilgang til monumentet

Tidligere var det lov å gå helt inn til midten av monumentet, hvor man faktisk kunne gå helt opp til steinene. Dette ble etterhvert forbudt, da det ble for mange besøkende og i dag er det kun mulig å se Stonehenge på avstand ved å følge en oppmerket sti på området rundt monumentet. Stonehenge har også en viktig betydning for flere ulike religiøse grupper og pilegrimer, neo-druider og nyhedninger. På 70-tallet og tidlig 80-tallet ble det holdt årlige festivaler på området, som siden ble forbudt, og i dag har disse gruppene kun tilgang til monumentet 4 ganger i året.

Vær litt forberedt hvis du skal ta turen hit

På området rundt Stonehenge finnes det ikke mye annet enn en suvenir butikk og en kiosk hvor man kan kjøpe enkel mat og drikke. Det finnes audio guider, både på engelsk og svensk (ikke norsk), noe som anbefales for å få mest ut av besøket. Det kan bli litt intetsigende å gå rundt å titte på monumentet, uten å kunne sette det i kontekst. Så en audio guide er absolutt nødvendig. Dette får du kjøpt ved inngangen og er som regel inkludert om du kjøper en dagstur ifra London. Det er viktig å forstå litt av Stonehenge sin historie og tidligere betydning for å få maksimalt ut av et besøk til området. Det går dagsturer fra London til Stonehenge.

Informasjon om å komme seg til Stonehenge

Det finnes offentlig turbusser fra både tog- og buss-stasjonene i Salisbury. Hvis du har bestilt billett på forhånd, så kan man ta tog fra London til Salisbury og bruke en av disse turbussene. Mer informasjon om turbussene.

Man må ha billett for å få tilgang til "utstillingen" og det er anbefalt å bestille tid / billett i god tid før man reiser fra London til Stonehenge.

Bildegalleri